Hur snart kan jag få mitt lån?

När det är dags att ta ett lån kan det vara viktigt att få tillgång till pengarna snabbt. Exempelvis kan det handla om oförutsedda händelser där du plötsligt behöver tillgång till en större summa pengar. I denna artikel kommer vi gå igenom hur snabbt du kan få tillgång till pengar när du lånar pengar och vilken låneform som är bäst om du vill låna pengar snabbt.

Hur lång tid tar det att få sms-lån?

Det finns ett par faktorer som påverkar hur snabbt du kan få dina pengar efter att du fyllt i en låneansökan. Det som först sker är att långivarens kundtjänst går igenom din ansökan. För att du ska kunna få pengarna direkt behöver därmed kundtjänsten vara öppen för att din ansökan ska kunna behandlas. Om du behöver komplettera några uppgifter kommer de höra av sig, så om det är viktigt för dig att få pengarna snabbt är det viktigt att du skickar in eventuella kompletteringar snabbt.

När din ansökan har behandlats och du fått godkänt betalar kundtjänsten ut pengarna. För att du ska kunna få pengarna direkt behöver du vara kopplad till samma bank som långivaren. Om du går in och tittar på vår jämförelse av snabblån ser du att exempelvis Ferratum och Northmill Bank erbjuder direktutbetalningar. I båda dessa fall kan direktutbetalningar ske till kunder som har Nordea, Handelsbanken, SEB eller Swedbank. Om det är väldigt viktigt för dig att få pengarna direkt kan du ansöka hos en långivare som är kopplad till din bank för att ha en större chans att få pengarna snabbt.

Det är värt att nämna att direktutbetalningar inte är något som kostar extra hos de banker som erbjuder det. Kostnaden för ditt lån påverkas med andra ord inte av om långivaren erbjuder direktbetalning eller inte.

Nästan alla sms lån är idag klassade som högkostnadskrediter vilket innebär en effektiv ränta om minst 40 procentenheter. Att teckna ett sms lån med direktutbetalning är således nästan alltid väldigt dyrt och kan medföra ekonomiska svårigheter för låntagaren.

Hur lång tid tar det att få privatlån?

Att ansöka om privatlån tar lite längre tid än sms-lån, men exakt hur lång tid det tar beror på vilken bank man ansöker hos. I regel bör din ansökan behandlas inom 48 timmar. Efter det behöver du signera ett skuldebrev. Vissa banker skickar fortfarande detta brev i fysisk form, vilket leder till en betydligt längre handläggningstid, men många har idag anammat Bank-ID för underskrift av skuldebrev.

Om det är viktigt för dig att få pengarna snabbt kan du se vilka banker det är som erbjuder underskrift via Bank-ID, men glöm inte att jämföra andra villkor också. Skillnaden i ränta kan variera stort olika banker emellan. Läs mer om hur du skaffar Bank-ID här!

Hur lång tid tar det att få bolån?

En ansökan om bolån tar i regel betydligt längre tid än sms-lån och privatlån. Summan som ska lånas är mycket högre så banken behöver i regel mer tid på sig att behandla en ansökan. Med det sagt behöver det inte ta jättelång tid för en bank att godkänna ett bolån om du har en kristallklar ekonomi och det inte finns något att komplettera. I ett sådant optimalt läge kan du räkna med att det tar cirka fem arbetsdagar för banken att behandla ditt ärende.

Det många gör innan de ansöker om bolån är att kontakta sin bank för att få ett lånelöfte. Ett lånelöfte är en indikation på att banken kan tänka sig att låna ut en viss summa för ett bostadsköp, men det är ingen garanti för att de kommer göra det. När du ansöker om lånelöfte fyller du i många uppgifter, men det kan fortfarande vara så att det dyker upp frågor som inte har täckts i lånelöftet som får banken att backa ur. Det är därför väldigt viktigt att du kontaktar din bank för slutgiltigt besked innan du skriver på ett avtal med bostadssäljaren.

Använd låneguiden

Kortfattat kan man säga att ju lägre lånesumman är, och ju färre frågor långivaren behöver ställa till dig, desto snabbare går det att få tillgång till pengarna. Via vår låneguide kan du se vilket lån som passar dig bäst, där en faktor kan vara hur snabbt du vill kunna få tillgång till pengarna. I låneguiden får du ange hur mycket du behöver låna, om du har några betalningsanmärkningar och om du behöver pengarna direkt, om sju dagar eller om det inte spelar någon roll. Efter att du har fyllt i dina uppgifter och preferenser presenteras de långivare som passar dig bäst.

Frågor och svar

Kan man få en direktutbetalning på helgen?
Kan man låna pengar snabbt om man har betalningsanmärkning?
Vad innebär det att låna med Trustly?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.