I Sverige har digital legitimation blivit en viktig del av livet, och det har varit det ett bra tag nu. Oavsett om du ska använda din internetbank, köpa något på nätet eller legitimera dig i samband med användningen av en myndighetstjänst som Försäkringskassan eller när du pratar med din mobiloperatör har digital identifiering blivit nödvändigt för att få tillgång till många tjänster på ett smidigt sätt. 

Det finns flera digitala ID-handlingar tillgängliga i Sverige, bland annat BankID, Mobilt BankID, Freja ID och Telia ID. I den här artikeln kommer vi att prata om de olika e-legitimationerna, lista för- och nackdelar och prata om vad man bör tänka på när man väljer e-legitimation.

BankID

BankID är den mest använda e-legitimationen i Sverige med över 8 miljoner användare. Det lanserades 2003 som ett samarbete mellan flera stora banker i Sverige, däribland Swedbank, Handelsbanken och SEB. BankID kan användas för en rad olika tjänster, bland annat för att logga in på din internetbank, signera juridiska dokument och få tillgång till myndighetstjänster. Som användare kan du välja mellan en programvarubaserad version eller ett fysiskt kort. Kortet kopplas ihop med en dosa där du sedan får knappa in din personliga pin-kod. Efter att du angett koden så får du ett lösenord som du använder på hemsidan du försöker logga in på .Det finns även en mobil version, som är den mest populära versionen. 

BankID accepteras av nästan alla svenska banker. Vissa tjänster kräver att du har BankID för att de överhuvudtaget ska fungera. Swish är ett exempel på ett program där BankID är ett måste för att kunna använda programmet. Även om du kan använda BankID för att verifiera dig när du ska logga in på svenska myndigheters hemsidor, så brukar myndigheterna erbjuda flera olika sätt som du kan verifiera dig på.

Fördelar med BankID:

 • Accepteras av de flesta svenska banker och företag
 • Kan användas för en rad olika tjänster
 • Kan välja mellan en mjukvarubaserad version eller ett fysiskt kort

Nackdelar med BankID:

 • Kräver en dator och internetuppkoppling för att använda
 • Fysiskt kort kan förloras eller stjälas
 • Kan endast användas vid datorn

Mobilt BankID

Mobilt BankID är en mobil version av BankID som gör det möjligt för användare att identifiera sig med hjälp av sina mobiltelefoner. Mobilt BankID-appen kan laddas ner från App Store eller Google Play, och när den väl är installerad kan användaren använda den för att autentisera sig i olika digitala tjänster. 

Utöver att installera appen måste du även koppla den till ditt bankkonto. Detta kan du göra genom att logga in på din internetbank och följa anvisningarna där. Du behöver med andra ord inte besöka banken fysiskt. Mobilt BankID är särskilt användbart för att göra transaktioner online eller signera digitala dokument oavsett var du befinner dig.

Går det att ha någon annans BankID på min telefon?

Ja, du kan ha någon annans BankID på din telefon. Innan du installerar ditt BankID på någon annans telefon så bör du vara medveten om riskerna. BankID är en personlig digital identifieringsmetod som är kopplad till ditt personnummer och är endast avsedd för personligt bruk. När någon annan har ditt BankID på sin telefon, så kan denne både signera avtal och beställa hem varor där du står som betalningsansvarig.

BankID är dessutom skyddat av en personlig säkerhetskod eller ett lösenord som endast BankID-innehavaren bör känna till. Att dela ditt BankID med någon annan kan innebära en risk för dina personuppgifter och finansiella transaktioner, och det kan också betraktas som ett brott mot användarvillkoren för BankID.

Det är därför viktigt att hålla ditt BankID säkert och inte dela det med någon annan. Misstänker du att ditt BankID har hamnat i någon annans händer bör du omedelbart kontakta din bank för att rapportera problemet och vidta lämpliga åtgärder för att skydda dina personuppgifter.

Fördelar med Mobilt BankID:

 • Kan användas var du än är
 • Kan användas för en rad olika tjänster
 • Lätt att använda och bekvämt

Nackdelar med Mobilt BankID:

 • Kräver en mobiltelefon med internetuppkoppling
 • Kan inte användas för att legitimera dig om inte motparten ber om det via BankID

Freja eID

Freja eID är ett nyare digitalt ID i Sverige som lanserades 2017. Det skapades av företaget Verisec och marknadsförs som ett digitalt ID med fokus på integritet och praktikalitet, där du exempelvis kan använda tjänsten som ID-handling, vilket du inte kan göra med BankID. Precis som BankID och Mobilt BankID kan det användas för internetbanker, signering av juridiska dokument och tillgång till myndighetstjänster. Det är dock för närvarande inte lika allmänt accepterat som BankID.

Fördelen med Freja ID, utöver att det är gratis, är att du kan använda det som legitimation på samma sätt som ett ID-kort. Medan det inte ännu går att använda som körkort kan du åtminstone använda det när du behöver legitimera dig fysiskt.

Fördelar med Freja eID:

 • Integritetsfokuserad
 • Kan användas som fysisk legitimation
 • Kan användas för en rad olika tjänster

Nackdelar med Freja eID:

 • Inte lika allmänt accepterat som BankID eller Mobilt BankID.
 • Lite krångligare att använda än BankID

Telia e-legitimation

Telia e-legitimationär ett digitalt ID som erbjuds av telekomföretaget Telia. Det kan användas för en rad olika tjänster, bland annat för att logga in på onlinekonton via tvåfaktorsautentisering och underteckna dokument. Telia ID marknadsförs som ett säkert och bekvämt sätt att identifiera sig digitalt. Liksom Freja eID är det dock ännu inte lika allmänt accepterat som BankID eller Mobilt BankID.

Fördelar med Telia e-legitimation:

 • Högre säkerhet än BankID
 • Bra om du behöver signera dokument ofta

Nackdelar med Telia e-legitimation:

 • Används inte lika ofta som BankID eller Mobilt BankID.
 • Kan ofta inte användas som legitimation vid onlinehandel

Vilken e-legitimation är bäst?

När du väljer en e-legitimation är det viktigt att tänka på vilka tjänster du kommer att behöva det för och vilka digitala ID som accepteras av dessa tjänster. Om du i första hand behöver ett digitalt ID för din internetbank eller för myndighetstjänster kan BankID eller Mobilt BankID vara det bästa valet. Om du däremot prioriterar integritet och säkerhet kan Telia ID vara ett bättre val, och om du framförallt behöver ett digitalt ID-kort är troligtvis Freja ID ditt bästa val.

Till syvende och sist finns det inget som hindrar dig från att skaffa flera e-legitimationer, så om det finns en funktion hos Freja ID som du inte kan vara utan, som exempelvis att kunna använda mobilen för att legitimera dig, kan du fortfarande ha kvar och använda mobilt BankID för annat och endast använda Freja för det syftet.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.