Varför du bör undvika snabblån

Om du behöver pengar snabbt men inte har den bästa kredithistoriken kan snabblån framstå som lockande. Detta är en typ av lån som kan verka attraktiva för personer som behöver snabba pengar för att klara av oförutsedda utgifter eller vill hitta på något roligt, som att åka på en resa. Men det är viktigt att förstå att snabblån kommer med höga räntor och avgifter, vilket kan leda till allvarliga ekonomiska problem om de inte betalas tillbaka i tid. I denna artikel kommer vi igenom vad snabblån är, varför de är så populära och varför det trots allt, är bäst att undvika dem.

Vad är snabblån?

Snabblån är en typ av kredit som har blivit alltmer populär under senare år. Några typiska drag för snabblån är att de är lätta att ansöka om och att pengarna oftast betalas ut snabbt, ibland inom några timmar eller till och med minuter. Snabblån kan vara både små och stora, men de flesta lån som klassas som snabblån är relativt små, vanligtvis mellan några tusen kronor och upp till cirka 30 000 kronor.

Det som skiljer snabblån från traditionella banklån är att de oftast har högre räntor och avgifter. Detta beror på att snabblångivare tar större risker när de lånar ut pengar, eftersom de oftast inte kräver någon säkerhet för lånet och låntagaren oftast inte behöver ha en god kreditvärdighet för att få lånet beviljat. Faktum är att det finns ett flertal långivare som beviljar snabblån trots betalningsanmärkningar

Hur kommer det sig att snabblån har blivit så populära?

Snabblån har blivit allt vanligare på senare tid, särskilt bland personer med problematisk ekonomi. Många personer har svårt att få lån från traditionella banker på grund av exempelvis betalningsanmärkningar eller låga inkomster. Snabblåneföretag riktar sig mot denna målgrupp och marknadsför sina lån som en snabb och enkel lösning på ekonomiska problem, eller som ett sätt att uppnå sina drömmar trots att man inte har de ekonomiska medlen att uppnå dem.

Vilka är nackdelarna med snabblån?

Att ta ett snabblån kan verka som en enkel lösning på ekonomiska problem, men det finns flera betydande nackdelar som du bör vara medveten om innan du tar steget att ansöka om ett sådant lån.

 • Höga räntor
  Snabblån har oftast mycket högre räntor än vanliga lån. Den effektiva räntan kan stiga över 100%, vilket kan leda till en mycket hög total kostnad för lånet.
 • Kort återbetalningstid
  Ett annat problem med snabblån är att återbetalningstiden är mycket kort. Ofta ska lånet betalas tillbaka inom 30 dagar, vilket kan vara svårt att klara av, särskilt om du redan har ekonomiska problem. Om du inte kan betala tillbaka hela beloppet plus ränta inom den korta tidsramen så kan du räkna med att det tillkommer ytterligare avgifter.
 • Risk för skuldfälla
  Snabblån kan leda till en skuldfälla, särskilt om du tar flera lån samtidigt. Om du inte kan betala tillbaka lånen i tid så kan räntorna och avgifterna snabbt bli mycket höga och du kan fastna i en ond cirkel av lån och skulder som kan vara svår att ta sig ur.
 • Begränsad lånesumma
  Ett annat problem med snabblån är att de oftast bara erbjuder små lånesummor. Om du behöver pengar till en renovering kan det exempelvis innebära att du måste välja sämre material eller en mindre trovärdig hantverkare.

Alla dessa nackdelar gör att snabblån bör ses som en sista utväg när det gäller att lösa ekonomiska problem. Det är alltid bättre att försöka hitta andra lösningar först, innan du tar ett snabblån.

Finns det några fördelar med snabblån?

I vissa fall kan snabblån vara det enda alternativet att låna pengar om du har akuta ekonomiska behov och inte kan få lån från andra källor. Om du väljer att ta ett snabblån, bör du se till att betala av lånet så snart som möjligt för att undvika höga kostnader. I en situation där du klarar av att betala tillbaka lånet nästintill direkt och väljer en långivare med så låg ränta som möjligt kan snabblån trots allt fungera som en lösning.

Alternativ till snabblån

Lyckligtvis finns det i de flesta fall andra alternativ än att ta ett snabblån. Här är ett par saker du kan göra om du behöver pengar.

 • Sälj saker du inte längre behöver
  Genom att sälja saker du inte längre behöver, som kläder, möbler eller elektronik kan du säkerligen komma upp i en summa som ligger i linje med ett snabblån, även om det tar längre tid att få in pengarna.
 • Budgetering och sparande
  Genom att sätta upp en budget och lägga undan pengar i ett sparkonto kan du undvika att behöva låna pengar i första hand. Detta kräver disciplin och planering, men kan vara ett effektivt sätt att hantera sin ekonomi på lång sikt.
 • Kontokredit
  Om du har ett bankkonto och en stabil ekonomisk situation kan du ansöka om en kontokredit. Detta är en form av kredit som pågår löpande från månad till månad, oftast med en lägre ränta än snabblån, och du betalar bara ränta på den del av krediten du använder.

Det är viktigt att komma ihåg att det alltid är en risk att låna pengar och att du alltid bör ha en plan för hur du ska betala tillbaka lånet. Snabblån kan vara lockande på grund av de snabba utbetalningarna och den lätta ansökningsprocessen, men kan i slutändan leda till en större skuldbörda och ekonomiska problem. Därför är det alltid bäst att försöka undvika snabblån om möjligt och istället söka efter andra lösningar på dina ekonomiska problem.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.