Vi flyttade vårt bolån till Handelsbanken

Efter nyheten som Handelsbanken släppte 27e september där de erbjuder bunden ränta på bolån i två år utan att lånet är bundet, så valde vi att slå till på erbjudandet. Här kan du läsa mer om erbjudandet

Då vårt nuvarande bolån var hos SBAB med en rörlig ränta på 4,92 så var Handelsbankens erbjudande något som kändes givet. Hela processen, från det att vi skickade in en bolåneansökan till flytt av bolån gick väldigt snabbt. En av anledningarna till att det bara gick på några dagar är att vi sedan tidigare redan hade begärt ut amorteringsunderlaget från SBAB, vilket gjorde hela bolåneansökan hos Handelsbanken väldigt smidigt.

27e september

Hela processen började den 27e september genom att vi fyllde i en bolåneansökan på Handelsbanken där vi angav att vi ville flytta vårt bolån till dem.

28e september

Redan dagen efter, 28e september så fick vi ett samtal från Handelsbanken som sa att kalkylen gick ihop utefter de uppgifterna vi fyllt i. Däremot så behövde vi inkomma med underlag som styrker det vi angav i bolåneansökan. De uppgifter som Handelsbanken ville ha in var:

  • Lönespecar senaste 3 månaderna
  • Anställningsavtal
  • Amorteringsunderlag från SBAB

Efter ungefär en halvtimme efter vi hade skickat in uppgifterna så blev vi ombedda att berätta och uppge mer information om lägenheten. Nu ville de veta följande punkter:

  • Bostadens adress
  • Bostadens storlek
  • Antal rum i lägenheten
  • Vilken våning lägenheten är på
  • Om det finns hiss i huset
  • Om lägenheten har balkong
  • Föreningens organisationsnummer

När vi hade skickat in uppgifterna ovan så meddelade Handelsbanken att vår bolåneansökan var komplett och ville nu boka in en tid för att skriva kontrakt. Både vi och banken hade tid att göra det nästkommande dag.

29e september

Innan vi gick till banken så visste vi enligt deras hemsida, att deras bolån med en bunden ränta på 2 år ligger om 4,94%. Under samtalet så lyfte vi frågan om det går att få sänkt ränta om man blir helkund, det vill säga om vi skaffar deras bankkonto, sätter in vår lön och börjar spara i Handelsbanken. 

Det var något som de var positivt inställda till och vad som var en ränta på 4,94% kunde de sänka till 4,69%, vilket motsvarar en sänkning med 20 räntepunkter.

Lånedetaljer om vårt bolån

3e oktober

Några dagar senare så meddelade Handelsbanken oss att bolånet är flyttat och att vi nu kunde se lånet i deras app och på hemsidan. Vi fick även hemskickat en bankdosa som vi kan använda för att logga in på Handelsbanken och utföra olika bankärenden över nätet. Ytterligare några dagar senare så fick vi även hem ett debitkort som vi behövde aktivera via deras app innan användning.

16e oktober

I skrivande stund är dagens datum 16e oktober 2023 och vi inväntar att vår första faktura ska anlända. Enligt vår bankman, hon vi också skrev avtal med sa att det skulle dras från vårt konto på Handelsbanken och det skulle räcka med att sätter in korrekt belopp så ska betalningen ske per automatik.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.