Borde man ta billån eller köpa bilen kontant?

Att köpa en bil är ett viktigt ekonomiskt beslut som kräver noggrant övervägande. En av de viktigaste aspekterna av detta är om du ska köpa bilen kontant eller finansiera den genom ett lån. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att väga dessa noggrant innan du gör ett val.

Är det bäst att ta billån eller köpa bilen kontant?

Helt klart så att det är bättre att köpa en bil kontant än att ta ett billån, men det är inte alltid möjligt för alla. Billån är mycket vanliga, och det är inte alla som har råd att köpa ett fordon kontant. I sådana fall kan finansieringen ske med hjälp av ett lån . Det är dock viktigt att komma ihåg att ju mer kontantinsats du kan sätta in i ett billån, desto bättre villkor för lånet får du. Även om det krävs en handpenning på 20%, så kan en insättning på mer än så resultera i bättre lånevillkor och ge dig en lägre ränta

Med detta sagt är det viktigt att noga överväga billånets kostnader när du finansiera bilköpet med ett lån. Då bilar kan vara dyra i inköp (beroende på hur ny modell du köper) så kan du också räkna med att totalkostnaden för bilen blir väldigt hög i slutändan, när lånet är löst. Dessutom kan du räkna med att behöva betala en uppläggningsavgift som är uppemot 500 kr, när du tar ett billån. Att köpa en bil kontant innebär å andra sidan att du slipper dessa extrakostnader och i slutändan kommer du ha mer pengar över i plånboken.

Huruvida du ska ta ett billån eller köpa bilen kontant beror helt på din egna situation, personliga ekonomiska situation och dina prioriteringar. Om du har pengar att tillgå för att köpa en bil med kontanta medel ligger det sannolikt i ditt eget intresse att göra det. Men om du inte har kontanter till hands, kan finansiering med ett lån vara ett gångbart alternativ så länge du noga överväger kostnaderna och ser till att du har råd med de månatliga betalningarna.

Fördelar med att köpa bilen kontant?

Den största fördelen med att köpa en bil kontant är att du äger fordonet och du inte behöver oroa dig för månatliga räntebetalningar. Detta kan ge dig större ekonomisk flexibilitet och kontroll, eftersom du inte är bunden till att betala av ett billån. Att betala kontant innebär dessutom att du inte behöver betala några räntekostnader, vilket kan bli en betydande summa som du istället kan lägga på sparande eller andra saker, exempelvis en resa.

Fördelar med att teckna billån istället?

Att finansiera en bil genom ett lån har också sina fördelar. Den kanske viktigaste fördelen är att du kan sprida ut kostnaden för bilen över en längre period, vilket kan göra det lättare att hantera din ekonomi. Istället för att behöva betala en stor klumpsumma i förväg kan du betala för bilen under flera år, med fasta månadsbetalningar. En viss klumpsumma om 20% behövs dock om du lånar med bilen som säkerhet, men det går givetvis bra att betala mer än så om du önskar. Behöver du istället låna till hela bilköpet, då behöver du ta ett vanligt blancolån, eller lån utan säkerhet som det också kallas.

En annan fördel med att finansiera en bil med ett lån är att du då kan ha råd med en bättre bil än vad du skulle kunna köpa med kontanter. Med hjälp av ett lån kan du fördela kostnaden för bilen över flera år. För de allra flesta är det lättare rent ekonomiskt, att betala en mindre summa pengar under loppet av flera år, än att betala samma belopp i en klumpsumma. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om du behöver en större bil av någon anledning, exempelvis om du har fått tillökning i familjen eller om du är intresserad av ett särskilt bilmärke.

Vad kostar då ett billån?

När du överväger att finansiera ett bilköp med ett lån är det viktigt att förstå vilka kostnader som är inblandade. När du tecknar ett lån måste du betala ränta på lånet och hur hög räntan blir varierar beroende på vilken långivare du väljer, lånets längd och din kreditvärdighet.

Om du till exempel tar ett billån på 200 000 kronor med en ränta på 10% med en löptid på fem år kommer du totalt sett att betala 100 000 kronor i räntekostnader under lånets löptid. Det innebär att den totala kostnaden för bilen blir 300 000 kronor, i stället för 200 000 kronor om du hade köpt bilen kontant. Ju längre löptiden är, desto mer ränta får du betala, vilket kan bli en betydande summa med tiden. I detta fall skulle en månatlig betalning ligga på cirka 4 322 kronor. 

En annan faktor att ta hänsyn till är handpenningen. För billån ligger handpenning alltid på minst 20% av bilens inköpspris. Om du inte har tillräckligt med pengar för att betala handpenningen kan du ta ett kontantinsatslån, men det ökar givetvis den totala kostnaden för lånet.

Slutligen är det viktigt att ta hänsyn till kostnader som har med själva bilen att göra. Utöver bensinkostnader är det alltid viktigt att ha en buffert för underhåll och reparationer.

Gör det här om du tar ett billån

Om du i slutändan bestämmer dig för att ta ett billån finns det flera saker du bör tänka på för att säkerställa att du fattar ett klokt ekonomiskt beslut. För det första är det viktigt att kolla runt och jämföra låneerbjudanden från olika långivare. Leta efter långivare med konkurrenskraftiga räntor och förmånliga lånevillkor.

Det är också viktigt att se till att du har utrymme för lånekostnaden i din budget. Räkna in de månatliga lånebetalningarna samt eventuella extra avgifter och kostnader för att se till att du har råd med lånet utan att offra andra viktiga utgifter.

Slutligen är det viktigt att du undviker att ta ett för stort billån. Låna inte mer än du har råd att betala tillbaka och ju större lån du har, desto större blir månadskostnaden för lånet. Väljer du dessutom en löptid som sträcker sig under flera år, så är detta något som kommer påverka dig en lång tid framöver. 

För att dra en slutsats om huruvida du ska ta ett billån eller köpa bilen kontant så beror det helt på din egna ekonomiska situation. Om du har möjlighet att köpa bilen kontant, så är detta det mest kostnadseffektiva sättet, då du slipper betala onödiga avgifter till banken. Har du däremot inte tillräckligt med pengar för att betala bilen kontant eller om du vill köpa en dyrare bil, då kan ett lån vara ett mer gångbart alternativ.

Diskussion

Användarkommentarer

  • Henrik 2023-12-14
    Man kan också överväga om pengarna (om man har dem) växer till mer på ett bra konto (t ex fondkonto) jämfört med vad räntan på lånet är. Det kan man förstås inte veta i förväg, men om det är så kan det vara bra att betala bilen med billån.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.