Lånen.se
Vivus
Till ansökan

Vivus

Belopp: 2 000 – 15 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 1 år
Ålderskrav: 18 år eller äldre
Utan UC: Ja, använder Creditsafe
Ansök med BankID: Ja
Betalningsanmärkningar: Accepteras
Låneskydd kan tecknas: Nej
Direktutbetalning: Ja
Till: Nordea, Handelsbanken
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 6.8 av 10 (101 omdömen)
Detta är en högkostnadskredit. Genom att inte betala hela lånebeloppet riskerar du en betalningsanmärkning. Innan du ansöker om en högkostnadskredit bör du kontakta skuldrådgivaren i din kommun för att få ekonomisk rådgivning.

Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-01-25. All insamlad data valideras regelbundet av  Viktor Svensson Viktor Svensson och  Kajsa Amnehagen Kajsa Amnehagen.

Hur mycket kostar Vivus?

Justera reglagen för att se hur beloppet, löptiden och räntenivån påverkar din månadskostnad.


Resultat

Räntekostnad
Ränteavdrag
Avgifter
Belopp att betala tillbaka
Effektiv ränta
Månadskostnad
Före ränteavdrag

Räkneexemplet ovan är en uppskattning av kreditkostnaden hos Vivus och ska inte ses som ett erbjudande. Det är alltid villkoren som framgår på långivarens hemsida som gäller.

Hur bra är Vivus jämfört med konkurrenterna?Kostnad Vivus kan som lägst erbjuda en ränta på 39,00 %. Ett lån på 10 000 kr i 2 mån kostar som minst 885 kr.
Tydliga avgifter Uppläggningsavgiften är 74 % högre än genomsnittet. Däremot avviker inte aviavgiften eller förseningsavgiften från det normala. Vivus använder sig därmed i viss mån av otydliga avgifter.
Beviljandegrad Jämfört med andra lån har en ganska låg andel av Lånen.se-användare blivit beviljade att låna hos Vivus. För att få ett lån beviljat måste du vara minst 18 år. Även låntagare med betalningsanmärkningar accepteras.
Kundservice Kundservice hos Vivus har öppet i genomsnitt 9 timmar per dag på vardagar. Kundservice har dock inte öppet på helger.
Kundomdömen Detta betyg baseras på 2 omdömen från låntagare hos Vivus. Vi har även tagit hänsyn till att Vivus har 6.8 av 10 i betyg från 101 recensioner på Trustpilot.
Helhetsintryck Detta betyg baseras på ett helhetsintryck av att ansöka om ett lån hos Vivus.
Slutbetyg Detta är en sammanvägning av samtliga ovanstående betyg.

Vi testar Vivus

Vi har testat att ansöka om ett lån hos Vivus för att utvärdera kundupplevelsen. Här presenterar vi resultatet av testet.


Om testet

Testet utfördes: 2018-07-31 kl. 18:30
Lånebelopp: 500 kr
Vald löptid: 30 dagar
Om låntagaren: 25 år gammal, boende i hyresrätt, heltidsanställd med lön över genomsnittet

Resultat

Idag genomförde jag en fullständig låneansökan hos Vivus för att testa kundupplevelsen. Först behöver du fylla i följande steg:

 • Förnamn, efternamn, personnummer, kontonummer, inkomst/mån, boendekostnad/mån, övriga kostnader/mån, barn i hushållet under 18, antal vuxna i hushållet, epost, mobilnummer, skapa ett lösenord (för ditt konto)

I nästa steg väljer du om du vill verifiera dig med BankID eller genom manuell handläggning. Då ringer en medarbetare på Vivus upp dig för att slutföra ansökan. Jag valde dock att verifiera mig med BankID. Därefter väljer du vilken bank du vill ha pengarna utbetalda till. I mitt fall valde jag SEB. Därefter är det enbart att verifiera ansökan med hjälp av BankID.

I nästa ruta fick jag följande meddelande: "Snart där! ?Toppen, tack! Vi bearbetar nu din ansökan och kan komma att kontakta dig ifall vi behöver kompletterande information. Annars får du besked så fort en handläggare kontrollerat din ansökan.".

Ansökan tog ca 5 minuter att slutföra. Men det tog ytterligare 12 timmar innan ansökan blev godkänd vilken är en nackdel.


Vårt omdöme

AvgifterUppläggningsavgift 395 krKostnad för att teckna ett nytt lån.
Förlängningsavgift Kostnad för att förlänga återbetalningstiden på ett befintligt lån.
Aviavgift 0 kr/månAdministrativ avgift för upprättande och utskick av betalningsavi.
Påminnelseavgift 60 krAvgift som debiteras om långivaren skickar en betalningspåminnelse.
Förseningsavgift 0 krTilläggsavgift som kan debiteras för upprättande av en avbetalningsplan.
Dröjsmålsränta 39.5 % (3,3 % per månad)Ränta som debiteras vid dröjsmål med betalning.

Fördelar

 • Ansökningsprocessen tar bara några minuter
 • Låna pengar och få dem samma dag
 • 30 räntefria dagar på första kreditlånet

Nackdelar

 • Den effektiva räntan är hög

Om Vivus

4Finance Group grundades 2008 och är ägare till Vivus. Verksamheten är ett registrerat Konsumentkreditinstutit. De står därmed också under tillsyn av både Finansinspektionen och Konsumentverket. Koncernen har över 10 miljoner utgivna krediter och anses därmed vara norra Europas ledande kreditgivare.

Deras varumärke och kreditbolag Vivus är ett ypperligt exempel på vår tids enkla sätt att låna pengar. Mottot är nämligen “Pengar för den moderna människan”. Den moderna tjänsten gör det smidigt att hålla koll på dina lån och återbetalningar, då allt är samlat i en smart digital lösning. Ditt kreditkonto är tillgängligt genom en säker inloggning med ditt vanliga bankkonto. Logga in på Vivus.se på datorn eller i appen på din smartphone.

Lånevillkor

Vivus erbjuder kontokrediter med en kreditgräns på mellan 2 000 och 15 000 kronor. Det är en så kallad högkostnadskredit. Du lämnar ingen säkerhet för kontokrediten och du behöver inte heller uppge vad du ska ha pengarna till.

Första gången du lånar via Vivus kan du låna upp till 5 000 kronor. Om du vill låna 6 000 kronor eller mer behöver du låna för minst tredje gången och över 8 000 kronor behöver du låna elva gånger innan detta möjliggörs. Du kan bara ha en kontokredit åt gången, men om du skulle vilja utöka kreditgränsen kan du göra det så fort du har återbetalat ditt förra lån.

Den stora fördelen med att ha möjlighet till kreditlån hos Vivus är att du bara behöver betala för det belopp du utnyttjat av kreditgränsen. Det innebär att du kan ha en kontokredit på upp till 15 000 kronor men bara behöver låna och betala för en del av den.

De första 30 dagarna på lånet är räntefria. Därefter förväntas du betala för den utnyttjade krediten, och då med tillkommande ränteavgifter. Du får en faktura med exakta inbetalningsuppgifter i slutet på varje månad och ett bekräftelse-sms när du har gjort inbetalningen.

Oavsett hos vilken bank du har ett kreditkonto är låneformen dyrare än vad exempelvis ett privatlån är. Det är främst den effektiva räntan som är hög. Den nominella fasta rörliga räntan är 39 procent. Den effektiva räntan på Vivus kreditlån är i dagsläget som högst 1 135,80 procent. Enligt kreditbolagets egen kostnadsberäkning ger deras lån på 5 000 kronor en effektiv ränta på 164,20 procent om återbetalningstiden är 4 månader och att du betalar det lägsta beloppet varje månad. Då inkluderar också den effektiva räntan en uppläggningsavgift om 395 kronor samt en avgift för lägst att betala om 300 kronor. Om du inte betalar det lägsta beloppet utan följer dina inbetalningar enligt standard är den effektiva räntan istället 260,10 procent.

Tanken med kreditlånet hos Vivus är att du ska betala tillbaka det snabbt. Då slipper du onödigt dyra månadsutgifter. Det minsta förväntade amorteringsbeloppet är 3 procent av lånesumman plus ränta, men det är enbart positivt om du kan amortera ännu mera på kreditlånet. Du kan göra extra inbetalningar när du vill.

Grundkrav

Nedanför följer grundkraven för att få låna pengar hos Vivus. Du måste:

 • vara minst 18 år.
 • ha ett svenskt personnummer. ha ett svenskt mobilnummer. ha ett svenskt kontonummer. ha en giltig e-postadress. ha en folkbokföringsadress i Sverige.

Du behöver också genomgå en kreditprövning. En kreditupplysning via Creditsafe kommer att tas när du ansöker om en kontokredit hos Vivus.

Service och säkerhet

Du kan nå kundservicen mellan klockan 9 och 17, måndag till fredag. Den är tillgänglig på telefonnumret 08-420 400 20 och mejladressen [email protected] Vivus.se har särdeles välutvecklade och strukturerade FAQ-sidor med lättillgänglig information, så sök gärna svar på dina frågor där.

Vivus följer de nya GDPR-regleringarna och värnar din sekretess. Inloggningen med bankkontot gör tjänsten säker. Mobilappen medför vidare att du inte behöver släpa runt på ett kreditkort, som annars kan vara lätt att förlägga. Om du skulle bli av med mobilen kan du fortfarande logga in på och låna pengar på ditt personliga kreditkonto. På hemsidan finns utförlig information kring din säkerhet.

Hur du ansöker

Att ansöka på hemsidan är enkelt. Du följer bara nedanstående steg:

 1. Det finns ett stort och omisskännligt ansökningsformulär på Vivus.se. Där ska du fylla i önskad kreditgräns, återbetalningstid och klicka på Ansök-knappen.
 2. Därefter kommer du till ett registreringsformulär där du fyller i dina person- och kontaktuppgifter. Under denna registrering kommer en automatisk kreditupplysning också tas på dig.
 3. För att kunna slutföra ansökan måste du identifiera dig med ditt bankkonto, Instantor eller bli uppringd.
 4. Du får svar på ansökan inom några minuter direkt på skärmen förutsatt att det sker under öppettiderna. Om du vill bli identifierad genom att bli uppringd sker detta under öppettiderna.
 5. Om din ansökan blir beviljad och du tackar ja till låneerbjudandet sker utbetalning normalt inom 30 minuter under öppettiderna. Du kan få in dem på ditt bankkonto redan samma dag om du har Nordea eller Handelsbanken.

Själva ansökningsprocessen tar bara några minuter.

Sammanfattning

Hos Vivus kan du ansöka om en kontokredit på mellan 2 000 och 15 000 kronor. När du väl har fått din önskade kreditgräns beviljad kan du låna pengar när du vill, ända upp till kreditgränsen. Du betalar bara för det lånade beloppet, inte för hela kreditgränsen. Räntan kan bli dyr men du får tydlig information om hur mycket lånet kommer att kosta dig så du kan ta ställning till om du vill låna eller ej. Du behöver uppfylla vissa krav för att kunna få låna men det finns bland inget krav på specifik gräns för inkomst.

Du ansöker enkelt direkt på hemsidan och få besked inom loppet av några minuter. Utbetalning görs normalt inom 30 minuter vilket innebär att du kan ha pengarna på ditt konto redan samma dag.


Skärmdump från Vivus

Recensionen publicerades 2018-06-29 och uppdaterades senast 2019-10-22 av  Viktor Svensson Viktor Svensson

Öppettider

Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Lördag:
Söndag:

Företagsuppgifter

Företagsnamn: 4finance AB
Org.nummer: 556790-4189
Adress: Hammarby Allé 47
Postort: 120 30 Stockholm
Telefon: 08-420 40 020
E-post: [email protected]

Liknande lån

Monetti
Ränta från
39,00 %
Maxbelopp
20 000 kr
Lumify
Ränta från
39,50 %
Maxbelopp
20 000 kr
Euroloan
Ränta från
12,95 %
Maxbelopp
50 000 kr
GF Money
Ränta från
30,00 %
Maxbelopp
30 000 kr

Vad tycker kunderna om Vivus?


Skriv ett omdöme

Alla omdömen 2

pauline

20 dec 2018

snabbt och enkelt betalades tillbaka snabbt...

snabbt och enkelt betalades tillbaka snabbt och inga dolda avgifter.

Rickard

30 aug 2018

Försökte låna 1000kr men det tog över...

Försökte låna 1000kr men det tog över 24 timmar att få det handlagt och godkänt.... Inget "SNABBT LÅN" precis...Skriv ett omdöme

Ditt betyg:
Ditt förnamn:
E-postadress:
(Visas inte offentligt)
Ge ditt omdöme en rubrik:
(Frivilligt)
Berätta om din upplevelse av Vivus:


Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in ditt omdöme godkänner du denna hantering. Om ditt omdöme framstår som stötande eller av något skäl olämpligt kan publicering underlåtas.

Andra varumärken från 4finance AB


Friia
Ränta från
20,00 %
Maxbelopp
50 000 kr