En intressant utveckling har skakat upp lånemarknaden i Sverige när flera långivare och banker nu erbjuder möjligheten att teckna lån som betalas ut via Swish. Detta är en betydande förändring jämfört med tidigare när Swish inte var en etablerad utbetalningsmetod för lån. Nu har låntagare tillgång till snabba och bekväma lån med utbetalning dygnet runt, året om.

Historiskt sett har Swish varit synonymt med enkla och snabba överföringar av pengar mellan privatpersoner och företag. Appen har länge varit omtyckt för hur enkel den är att använda och för att överföringar kan göras på direkten. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att företag låter dig betala via Swish, och nu har flera långivare som Brixo, Merax, Kontantfinans och Flexkontot börjat utnyttja denna teknik för att erbjuda Swish-lån till svenska konsumenter.

Vad är ett Swishlån?

Ett "Swishlån" är en informell benämning på ett lån som erbjuder utbetalning via Swish. Själva lånetypen och villkoren påverkas inte av att lånet betalas ut via Swish – det som skiljer dem åt är möjligheten att få lånet utbetalt via Swish. 

De flesta har någon gång gjort en överföring med Swish, och då vet du att pengarna går över direkt. Samma sak gäller för ett lån som betalas ut via Swish, nämligen att pengarna sätts över direkt på ditt konto, även om det är sent på kvällen, under en helg eller till och med en högtid, som 1:a maj eller juldagen.

Fördelar med Swishlån

Ett lån som genomförs via Swish innebär flera fördelar för dig som konsument, här är ett par exempel:

 • Bekvämlighet

Många svenskar använder Swish dagligen för sina transaktioner, vilket gör det till en bekant och enkel utbetalningsmetod.

 • Smålån

Swish-lån tillåter oftast mindre lånebelopp, vilket är svårt att hitta hos traditionella banker.

 • Omedelbara utbetalningar

Swish-överföringar är kända för sin snabbhet och omedelbarhet, vilket ger låntagare tillgång till kapital när de behöver det.

 • Omedelbara inbetalningar

En annan fördel med snabba överföringar är att långivare också kan erbjuda att ta emot betalningar via Swish. Detta kan vara relevant om du är lite sen med att betala månadsfakturan.

 • Allt via mobilen

Att ansöka om och ta emot ett lån via sin smartphone är både enkelt och smidigt..

 • Enkelhet och säkerhet

Swish-överföringar är krypterade och skyddade, vilket innebär att det är säkert att använda för dig som låntagare.

Nackdelar med Swishlån

Även om det finns många fördelar med Swish-lån finns det också vissa nackdelar:

 • Höga räntor

Swish-lån, särskilt kortfristiga lån, har ofta högre räntor jämfört med traditionella privatlån.

 • Korta återbetalningstider

Swish-lån måste ofta återbetalas inom korta tidsramar, vilket kan vara en utmaning för vissa låntagare.

 • Risk för impulslån

Den enkla tillgängligheten och snabbheten hos Swish-lån kan leda till impulslån utan noggrann eftertanke. Du bör alltid ta en noggrann titt på lånevillkoren, räntesatserna och avgifterna innan du tecknar ett lån som betalas ut via Swish.

Vanliga missförstånd när man lånar med Swish

För att undvika vanliga missförstånd är det viktigt att:

 • Förstå att Swish är en utbetalningsmetod, inte själva lånet.
 • Vara medveten om säkerhetsaspekterna av Swish och skydda ditt konto noggrant.
 • Granska och förstå lånevillkoren innan du accepterar ett lån.
 • Se till så du inte lånar mer än vad du kan betala tillbaka.
 • Försöka undvika impulslån.

Kontokredit med utbetalning via Swish

Flexkontot är en av de långivare som erbjuder kontokredit med utbetalning via Swish. De tillåter låntagare att ansöka om kontokrediter mellan 3 000 och 30 000 kr med möjlighet till en betalningsfri månad. Kontokrediter erbjuder flexibel återbetalning, rörlig ränta och möjlighet att återanvända krediten när skulden betalas tillbaka. Om du någonsin haft en kontokredit vet du att det kan bli frustrerande om du märker att du behöver ta ut pengar från din kontokredit på helgen. I och med att pengarna nu kan betalas ut via Swish går detta omedelbart, vilket innebär att du kan ta ut pengar när du vill, även under en sen lördagskväll.

Bankerna som du kan teckna ett Swish lån hos:

 • Brixo
 • Merax
 • Flexkontot
 • Kontantfinans

Kommer Swish dominera lånemarknaden?

Den här nya möjligheten att teckna lån via Swish har öppnat upp dörrar för svenska konsumenter, och det återstår att se hur marknaden kommer att utvecklas med denna nya utbetalningsmetod. Det är inte omöjligt att allt fler långivare hoppar på detta tåg, framförallt om det visar sig bli populärt bland deras kunder – och det är mycket som talar för det.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.