När du ansöker om ett lånelöfte hos en bank finns det flera faktorer som banken tar hänsyn till för att bedöma din kreditvärdighet och avgöra om de kan bevilja lånet eller ej. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad banken ser och vad som dyker upp på din kreditupplysning.

Kan banken se mina andra lån?

Ja, när banken utför en kreditupplysning på dig kan de se om du har andra lån. Kreditupplysningen ger en överblick över dina tidigare och nuvarande lån, kreditkort och andra krediter. Banken använder denna information för att bedöma din totala skuldsättning och din förmåga att betala tillbaka ett nytt lån.

Det är också värt att nämna att banken kan se om du har outnyttjade krediter, det vill säga krediter som du har tillgång till men ännu inte har använt. Detta kan påverka bedömningen av din kreditvärdighet eftersom det indikerar att du redan har tillgång till ytterligare finansiering.

Om du har lån hos flera olika långivare kan det också påverka bankens bedömning av din ekonomiska situation. Det kan ge intrycket att du har en högre skuldsättning och därmed kan det vara en faktor som banken tar hänsyn till när de bedömer din låneansökan.

Många butiker brukar locka med diverse rabatter för att få in nya medlemmar till deras kundklubb. Inte helt ovanligt är det att samtidigt som man går med i dessa kundklubbar att samma företag lägger upp en kredit i ditt namn. Detta är något givetvis som står i avtalet, men är tyvärr något som många missar.

Detta kan banken se

I samband med att du ansöker om ett bankkort, en kredit, ett lån eller om du bara ska förlänga eller lägga om ditt lån så kommer banken genomföra en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen tar de varje gång du ansöker om en ny produkt eller tjänst hos dem då de vill veta hur din ekonomi ser ut innan de ingår i något avtal med dig. Nedan går vi igenom några av de punkter som banken kan se och som är till stor vikt om huruvida de kan bevilja din ansökan eller inte.

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är en viktig faktor för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet. Banken tittar på din betalningshistorik och eventuella betalningsanmärkningar för att bedöma din kreditvärdighet. Om du har andra lån eller krediter som har hanterats på ett ansvarsfullt sätt kan det förbättra din kreditvärdighet.

Grundkrav

Banken har vanligtvis vissa grundkrav du som låntagare behöver uppfylla. Det kan inkludera ålder, inkomstkrav och anställningsform. Om du inte uppfyller bankens grundläggande krav så ska du inte räkna med att få ett nytt lån, oavsett om du har andra lån eller inte.

Antalet ansökningar

Banken tar också hänsyn till antalet låneansökningar du har gjort under en viss tidsperiod. Om du har gjort flera ansökningar nyligen kan det signalera en högre risk för banken och påverka bedömningen av din låneansökan.

Inkomst och tillgångar

Banken kommer att granska din inkomst och tillgångar för att bedöma din återbetalningsförmåga. Detta inkluderar din lön, eventuella sparade pengar och andra tillgångar du äger. Om du har andra lån kan det påverka din KALP negativt och därmed din förmåga att betala tillbaka ytterligare ett lån.

När uppdateras informationen i kreditupplysningen?

När du ansöker om ett lånelöfte eller lån så utför banken en kreditupplysning som innehåller den information som är aktuell vid den tidpunkten. Detta innebär att om du ansökte om ett lån igår och att du idag ansöker om ett nytt lån hos en annan bank, då kan senaste banken du sökte ett lån hos, se att under gårdagen sökte ett lån hos en annan bank.

Informationen som finns i en kreditupplysning är information som uppdateras löpande. Exakt vilken information och hur ofta denna informationen uppdateras beror helt och hållet på företaget som tillhandahåller kreditupplysningen.

Kan jag ansöka om lån från flera banker samtidigt?

Ja, du kan definitivt ansöka om lånelöfte från flera banker samtidigt. Att jämföra låneerbjudanden från olika banker kan vara fördelaktigt för att få bästa möjliga villkor och ränta för ditt lån. Varje bank kommer dock att utföra en egen kreditupplysning och bedömning av din låneansökan. Det är viktigt att vara medveten om att flera låneansökningar inom en kort tidsperiod kan påverka din kreditvärdighet och signalera en högre risk för långivarna. För att slippa att det görs ett tiotal kreditupplysningar på dig kan du använda en låneförmedlare istället för att kontakta varje enskild bank personligen. Genom att använda en låneförmedlare så tas det dessutom bara en kreditupplysning, även om du genom förmedlaren hjälper dig att söka lån hos flera banker.

Vad vet banken om mina utgifter?

Banken är intresserad av din ekonomiska situation och dina utgifter spelar en viktig roll i bedömningen av din låneansökan. Utöver att bedöma din inkomst tittar banken även på dina utgifter, inklusive bostadens pris och avgifter. Banken vill se att du har en rimlig ekonomisk balans och att du har tillräckligt med inkomst för att täcka både dina utgifter och lånebetalningar.

För att banken ska få en bra bild om huruvida de kan erbjuda dig ett lån eller inte beror helt och hållet på din KALP (Kvar att leva på). Detta är en kalkyl som tar in generella beräkningar från myndigheter om vilka kostnader som gemene man har. Exempelvis om du har flera barn i hushållet, så blir det svårare att få igenom ett lån då banken måste beräkna omkostnaderna som tillkommer när man behöver försörja barn.

Vad händer om det finns felaktiga uppgifter i ansökan?

Det är viktigt att lämna korrekta och sanningsenliga uppgifter när du ansöker om ett lån. Om det senare upptäcks att du har lämnat felaktiga uppgifter kan det få allvarliga konsekvenser. Exempelvis kan det leda till att din låneansökan nekas eller att ditt lån sägs upp om det redan har beviljats.

Om du upptäcker felaktiga uppgifter i din ansökan eller om du behöver ändra något efter att du har skickat in den är det viktigt att omedelbart kontakta banken och informera dem om situationen. Banken kan ge dig instruktioner om hur du kan korrigera felaktiga uppgifter eller uppdatera din ansökan.

Banken kan vid behov genomföra ytterligare kontroller och verifiera informationen du lämnar. Det är i ditt eget intresse att samarbeta med banken och tillhandahålla dokumentation och uppgifter för att säkerställa att din låneansökan behandlas korrekt.

Vanliga frågor och svar om vad banken kan se

Kan man ansöka om lån hos flera banker?
Kan banken se mina krediter?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.