Kapitalkostnad är den totala summa som ett lån kostar dig som låntagare. Har du lånat 10 000 kr och återbetalat 12 450 kr är kapitalkostnaden 2450 kr. Kapitalkostnaden är alltså ett enkelt och tydligt sätt att jämföra olika lån med.

När olika lån jämförs är det framförallt den effektiva räntan och månadskostnaden som bankerna lyfter fram och som låntagaren tittar på. En person vill exempelvis låna 10 000 kr och väljer att jämföra räntan hos flera olika banker. Därefter tecknas lånet hos den bank som erbjuder den lägsta effektiva räntan. Men det är inte lika många konsumenter som tittar på kapitalkostnaden, vilket kanske fler borde göra.

Kapitalkostnad – Vad du egentligen betalar

Kapitalkostnaden svarar på vad du egentligen betalar för ett lån. Detta som totalsumma över hela låneperioden.

Att låna 100 000 kr till en effektiv årsränta på 6,70% under 5 år kan låta billigt då månadsbetalningen på lånet hamnar på ca 1950 kr. De flesta konsumenter ser på räntesatsen och månadsbetalningen och drar sedan slutsatsen att det är värt att teckna lånet. Men detta egentligen utan att veta vad man betalar. Just i detta fall skulle kapitalkostnaden bli ca 17 300 kr.

Det kostar alltså 17 300 kr att låna 100 000 kr i fem år om effektiv ränta är 6,70%. Är det värt att betala denna summa för att låna och köpa det som önskas idag – istället för att vänta några år?

Att titta på lånets kapitalkostnad är alltså viktigt för att förstå hur mycket som banken tar ut i ränta och avgifter över lånetiden. Att inte vara medveten om kapitalkostnaden på ett lån är delvis som att köpa en vara på faktura – utan att veta vad den kostar.

Kapitalkostnad eller effektiv ränta för att jämföra lån?

Ska du teckna, eller omförhandla, ett lån är det viktigaste att hitta det billigaste alternativet. Som nämnts söker de flesta den lägsta räntan men låg ränta behöver inte nödvändigtvis betyda att det är billigast i längden. Det är nämligen viktigt att skilja på begreppen och jämföra rättvist.

Effektiv ränta

Om du jämför flera låneförslag som har samma lånebelopp och samma återbetalningstid är effektiv ränta bäst som jämförelsefaktor.

Den effektiva räntan påvisar hur stor procent av lånesumman du kommer betala till banken per år. Jämförs lån med exakt samma belopp/amorteringstid kommer lånet med lägst effektiv ränta bli billigast.

Läs mer om effektiv ränta här.

Kapitalkostnad

Om du jämför flera låneförslag som har olika lånebelopp och/eller olika återbetalningstid är kapitalkostnad bäst som jämförelsefaktor.

Kapitalkostnaden påvisar lånets totalkostnad. När lån jämförs som har olika lånebelopp alternativt olika återbetalningstid är kapitalkostnaden enda vägen för att hitta billigaste lånet.

Ett räkneexempel

Anna vill låna 100 000 kr och blir erbjuden en ränta på 8% under 5 år. Eftersom det varken är uppläggningsavgift eller aviavgift beräknas den effektiva räntan till ungefär samma nivå.

En annan bank erbjuder istället en ränta på 11% men i detta fall behöver lånet återbetalas på 3 år. Den effektiva räntan blir i detta fall drygt 11%.

Ett räknefel är i detta fall att välja det första lånet eftersom det är lägre ränta. Men eftersom det är olika amorteringstider kan inte effektiv ränta användas som jämförelsebegrepp. I dessa fall är det enbart kapitalkostnad som visar vilket lån som är billigast.

Med 8% ränta och 5 år skulle kapitalkostnaden bli ca 21 600. Det är alltså låntagarens totala kostnad för lånet.

Med 11% och 3 år skulle kapitalkostnaden bli ca 17 900 kr. Genom att välja detta alternativ blir lånet ett par tusen billigare. Trots en högre ränta.

Jämför kapitalkostnad vid snabblån och när olika låneformer ska jämföras

Det finns ett par tillfällen då kapitalkostnad bör användas för att jämföra lån.

 1. För att förstå vad det kostar
  Vet du hur mycket du egentligen betalar till banken för att låna pengar? Är det värt att betala 20 000 kr över 10 år för att få låna 100 000 kr? Titta på lånets kapitalkostnad så förstår du hur mycket som betalas i räntor och avgifter.
 2. För lån med kortare återbetalningstid
  Snabblån har generellt kort återbetalningstid så som 3,6 eller 9 månader. Att jämföra effektiva räntor på dessa lån kan bli mycket missvisande eftersom lånet är upplagt på kortare tid än ett år.
  Jämför istället vad du betalar för att låna – lånets kapitalkostnad. I vissa fall kan det till och med vara bättre att låna under 12 månader än 6 månader. Jämför kapitalkostnaden hos flera kreditbolag så kommer du upptäcka det.
 3. När olika låneformer ska jämföras
  Är det billigare att låna 10 000 kr under 6 månader med ett snabblån mot att teckna samma summa på ett privatlån men under 2 år? Är det mer lönsamt att höja bolånet under de kommande 20 åren eller att teckna ett privatlån som återbetalas över 10 år? Det svarar lånens olika kapitalkostnader på.

Diskussion

Användarkommentarer

 • Ingegerd 2022-06-17
  På vilket sätt är återbetalningen ,om lån medges
  Önskas auoto giro

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.