Lendify har sedan starten 2014 bara fokuserat på privatlånemarknaden. Men inom 3 till 4 år förväntas de bredda utbudet både för investerare och låntagare genom att lansera bolån. Därmed ökar konkurrensen på bolånemarknaden ytterligare.

Bolånemarknaden domineras fortfarande av de fem storbankerna. Men antalet konkurrenter ökar snabbt med bland annat Enkla, Stabelo och Avanza. Nu vill även Lendify ta en del av marknaden. Därmed skulle de även kunna öppna upp Sveriges första plattform där privatpersoner kan investera direkt i bolån.

Konkurrera med lägre bolåneräntor

I likhet med andra utmanare är det med lägre räntor som Lendify vill locka till sig låntagarna. Det ska uppnås genom automatiserade processer i likhet med hur privatlån ges via deras plattform idag.

En bredare marknad

Med bolånet förväntas Lendify rikta sig mot en bredare marknad än vad de gör med sitt privatlån. Det är enbart var tionde ansökan som blir beviljad på privatlånet och man har relativt höga krav på låntagarna. Detta för att skydda investerarnas kapital.

Med bolån skapas en ytterligare trygghet i boendet och antalet lån som inte återbetalas är generellt färre med bolån än privatlån. Med denna låneform förväntas man vända sig mot ”den breda massan”.

På detta sätt kommer de inte välja samma väg som många andra nischbanker som börjat med bolån. Dessa har generellt valt att fokusera på en smal målgrupp så som personer med mycket låg belåning eller högrisklåntagare.

Kan ge möjlighet att investera i bolån

Det som framförallt skiljer Lendify mot andra bolåneaktörer är att företaget tillhandahåller en P2P-plattform. En plattform som delvis kan liknas med Über eller Airbnb, dvs. att plattformen underlättar för privatpersoner att mötas och göra en säker affär. I detta fall handlar det om att privatpersoner, och delvis företag, investerar i lånen som privatpersoner önskar teckna.

Lendify är inte ensam på den svenska P2P-marknaden men än så länge finns ingen aktör som erbjuder detta mot bolån utan enbart privatlån. Kanske blir Lendify därmed första aktör som erbjuder privatpersoner möjligheten att investera i bolån.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.