Vi har haft förmånen att få intervjua Micael Wiklander, VD och grundare av Fedelta företagslån. Förhoppningsvis finner du nedanstående frågor och svar intressanta och givande. 

Ni som står bakom Fedelta har själva mångårig erfarenhet av företagande. Hur kom det sig att ni sadlade om till att tillhandahålla lån för just företag?

Jag har startat och drivit en rad olika företag de 15 senaste åren och har själv sett hur svårt det är för företagare och entreprenörer att finansiera bra idéer och koncept för att bygga sina verksamheter. Småföretag skapar tillväxt och arbetstillfällen och driver samhällsekonomin. Jag har burit på en vision om att på ett flexibelt och enkelt sätt kunna erbjuda finansiering till företagare och resultatet av detta är att jag startade Fedelta.

Vår uppfattning är att det tidigare har varit vanligare att de aktörer som tillhandahållit lånetjänster på nätet främst har riktat sig mot privatpersoner. På senare tid verkar det dock ha skett en förändring där möjligheterna för företagsfinansiering har ökat dramatiskt. Vilka är era tankar kring detta?


Det är mycket positivt att marknaden för digitala företagslån växer. Som företagare behöver man fokusera på sin kärnverksamhet och traditionellt har det varit en komplex process att ansöka om företagslån. När dessa lån nu tagit steget in på den digitala arenan är det naturligt att fler aktörer för företagslån finns tillgängliga.

Inte bara aktiebolag utan även enskilda firmor har möjlighet att ansöka om lån hos er. Skulle du säga att det är vanligt att enskilda näringsidkare ansöker om företagslån hos Fedelta, eller är det främst aktiebolag som tar denna möjlighet?


Cirka en tredjedel av våra låntagare är enskilda firmor och i vår kreditbedömning tar vi större hänsyn till företags verksamhet och företrädare än bolagsform.

Det kan förstås finnas flera anledningar till att man som företag ansöker om ett lån, men vilka är enligt dig de främsta orsakerna till att företag är i behov av finansiering?

Det kan vara många olika anledningar men ofta är det för att skala upp verksamheten och ta till vara på möjligheter som dyker upp. Syftet kan handla om allt ifrån renovering eller utbyggnad till inköp av lager eller för att nyanställa. Vi tycker att det är riktigt givande att kunna hjälpa expanderande företag med tillväxtkapital.

Ett av era försäljningsargument är det faktum att ni erbjuder era kunder transparenta låneerbjudanden utan dolda avgifter. Hur viktig upplever du att denna transparens är?


Transparensen är superviktig! Som kund ska du veta exakt vad du betalar för och vi på Fedelta är allergiska mot dolda avgifter och obehagliga överraskningar. Det är också viktigt med flexibiliteten. Vill företaget återbetala lånet i förtid så tackar vi för kaffet och debiterar inga kostnader för att återbetala lånet.

Om du fick vifta med trollstaven och göra en förändring av lagstiftningen kring antingen företagslån specifikt eller företagande i största allmänhet, vad skulle du i sådana fall vilja förändra?


Sverige är generellt ett bra land att driva bolag i men skulle jag önska skulle jag göra det enklare att anställa genom lägre arbetsgivaravgifter och sedan skulle jag införa företagande och entreprenörskap som en del i skolplanen redan i grundskolan för att inspirera fler till att starta eget!

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.