Joar Tornedahl svarar:

Hej Alexa,
Du kan alltid utgå från att banken kommer ta en kreditupplysning i ditt namn när du ansöker om ett lån. Vilken kreditupplysning som en viss bank använder finner du antingen i vår recension om sagd bank eller om du besöker deras hemsida.

Sen ska vi också passa på att det finns lån som är undantag för detta, där det alltså inte görs något kreditupplysning. Dessa lånen kallas för P2P-lån och pantlån. Anledningen till att det inte görs någon kreditupplysning är då dessa två lånen fungerar lite annorlunda mot traditionella. Exempelvis så behöver du för att kunna ta ett pantlån, pantsätta något av värde som ett smycke eller en bil. Hur stort lån du sedan får baseras på det totala värdet på föremålet som pantsätts.

Vad gäller P2P-lån så är detta ett lån där man lånar av privatpersoner. Genom att låna av privatpersoner så behöver det inte blandas in något finansiellt institut som annars hade tagit en kreditupplysning på dig som lånar.

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.