I dagarna lanserade Bynk möjligheten att låna gratis i 14 dagar. De kallar tjänsten för ”Bynka Fritt”. Därmed är banken en av de första långivarna som erbjuder denna tjänst på privatlån.

  • Bynk
    Ränta 1,95 - 19,95 %
    Maxbelopp 300 000 kr

Att låna helt gratis har tidigare enbart varit möjligt på så kallade smslån. Även om det var vanligare förr så finns det fortfarande ett par långivare som erbjuder lånet helt gratis förutsatt att det återbetalas inom en specifik period. Ett exempel är Loanstep där det går att låna upp till 5000 kr i 14 dagar utan att varken ränta eller avgifter uppkommer. I annat fall är räntan närmare 40%.

Fenomenet har främst förknippats med just smslån men nu väljer Bynk att lansera liknande koncept på deras privatlån. En möjlighet att låna gratis – eller en lockelse att låna oftare än man egentligen önskar?

Låna gratis – men ansvaret ligger på dig

Lägsta belopp att låna via Bynk är 10 000 kr och kortaste amorteringstiden är 3 år. Oavsett om man behöver ett lägre belopp eller har tänkt att återbetala allt inom 14 dagar så är det alltså detta alternativ som väljs när lånet tecknas. I och med att lånet därmed får en amorteringsplan på 3 år kommer Bynk skicka ut fakturor en gång i månaden med gällande månadsbelopp.

För att kunna återbetala inom ”gratisperioden” behöver alltså kundtjänst kontaktas så att en slutfaktura kan skickas ut på kvarvarande belopp. Därmed ligger ansvaret helt på låntagaren att komma ihåg att säga upp avtalet tid. Om det sker försent uppstår nämligen inte bara ränta utan även den uppläggningsavgift som banken bjuder på i Bynka Fritt.

Om du väljer att inte återbetala allt inom denna period tillkommer uppläggningsavgift på 395 kr och den ränta som banken gett vid ansökan.

Gratis i upp till en månad

I informationen om Bynka Fritt anges följande:

”Betalar du tillbaka hela ditt lån inom 14 dagar så bjuder vi på räntekostnaden och avgifter”

Det kan tolkas som att hela beloppet måste vara återbetalt inom denna tid. Men när vi kontaktade kundtjänst för att få detaljer kring tjänsten förklarade de att lånet inte behövde betalas förrän inom 30 dagar.

”Du behöver meddela oss inom 14 dagar att du önskar lösa ditt lån. Sedan kan du lösa ditt lån inom 30 dagar utan att betala uppläggningsavgift och ränta.

Med möjlighet att låna större belopp, i upp till en månad, utan att betala något för detta har Bynk lanserat en tjänst som skiljer sig tydligt mot andra privatlån. Utöver Bynka Fritt har de redan fyra betalfria månader per år samt möjligheten att påverka den egna månadskostnaden beroende på betalningsförmåga.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.