Med Brocc privatlån går det idag att få pengar tillbaka genom att betala månadskostnaden i tid. ”Det är unikt, vi är först i Sverige med detta” kommenterar Andreas Thim som är försäljningschef.

Att sköta sitt lån och därmed betala tillbaka i tid ska löna sig. Det anser Brocc som med sitt nya återbäringsprogram gynnar låntagare som sköter inbetalningarna. För låntagaren kan det bli ett incitament att verkligen betala i tid och för Brocc finns bara fördelar med att betalningarna sker enligt avtal.

”Är man en bra kund, som stannar kvar länge, minskar ju vår risk och det tycker vi kunderna ska tjäna på”

5 % i återbäring

Varje gång en låntagare betalar lånet i tid återbetalas 5 % av räntan. Betalas 400 kr i ränta återbetalas alltså 20 kr. Pengar som avsätts till en fond. När låntagaren har 1500 kr i fonden betalas pengarna ut. Avslutas lånet innan man nått upp till 1500 kr kommer de tillfalla Brocc. Detta är alltså en tjänst som gynnar de som minst betalar 30 000 kr i ränta under lånets löptid. Pengarna kan användas för att amortera på lånet men kan även betalas ut kontant till låntagarens bankkonto.

Först med återbäring i pengar – men inte med belöningsprogram

Thim kommenterar återbäringsprogrammet med att ”det är unikt, vi är först i Sverige med detta”. Det unika är att låntagaren får betalt i pengar och inte poäng. Bland annat har Lendify länge haft liknande belöningssystem men där låntagaren istället tjänat poäng för varje inbetalning som skett i tid. Utöver att betala i tid kommer det i framtiden även ges poäng till de som genomför deras kurser inom privatekonomi. När man når upp till en viss nivå kan räntan sänkas.

Fördel med återbäring – men svårare att jämföra

Att fler långivare börjar att gynna låntagare som betalar tillbaka lånet i tid är fördelaktigt. Istället för att fokusera på straffavgifter läggs fokus på att premiera ett gott beteende. För nuvarande kunder hos Brocc innebär detta alltså enbart en fördel.

Samtidigt innebär dessa lojalitetsprogram att det blir svårare för låntagarna att jämföra de olika kreditgivarnas totala räntor och avgifter. Att välja den bank som ger lägst effektiv ränta behöver alltså inte alltid vara bästa alternativet i längden. Hos Brocc innebär exempelvis en ränta på 5 % i realitet en ränta på 4,75 % förutsatt att betalning sker i tid varje månad.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.