Lånen.se

Vilka avgifter tillkommer när man lånar pengar?

Publicerad av Viktor Svensson
Vilka avgifter tillkommer när man lånar pengar?

Att långivare använder sig av ränta som en kostnad för lånet är givetvis inte konstigt. Utöver räntan finns dock en hel del andra avgifter som långivarna använder sig av. I den här artikeln får du veta vilka dessa är.

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift är en avgift långivaren debiterar för att handlägga din låneansökan och betala ut pengarna till dig. Avgiften är vanligtvis mellan 300–500 kr.  

Obs! Håll ögonen öppna om du lånar små summor. Är uppläggningsavgiften hög spelar det ingen roll om du får en låg ränta – lånet blir ändå svindyrt.

Aviavgift (administrativ avgift)

Aviavgift (eller administrativ avgift) är en månadskostnad som långivaren debiterar av olika skäl, men vanligast är att kostnaden avser att täcka kostnaden för att skicka en skriftlig betalningsavi till dig. Om du väljer att betala mot e-faktura slipper du aviavgiften hos många långivare.

Förlängningsavgift

Förlängningsavgift behöver du betala hos vissa långivare (särskilt snabblån) om du behöver mer tid på dig att betala tillbaka lånet. Avgiften är inte särskilt vanlig, men där den förekommer är den mellan 100–300 kr.

Påminnelseavgift

Om du glömmer att betala i tid tillkommer en avgift när långivaren skickar ut en betalningspåminnelse till dig. Påminnelseavgiften får enligt lag vara högst 60 kr.

Förseningsavgift

Efter ett lite längre dröjsmål med betalning kan du bli tvungen att betala en förseningsavgift. Avgiften brukar vara mellan 100–250 kr och debiteras alltså utöver påminnelseavgiften.

Inkassoavgift

Om det dröjer ännu längre med betalningen tar långivaren hjälp av ett inkassobolag för att driva in skulden. Då får du ett (ibland relativt hotfullt) brev från inkassobolaget tillsammans med en inkassoavgift som enligt lag får vara högst 180 kr.

Om du fortfarande inte betalar när inkassobolaget hör av sig lämnas fordran över till Kronofogden. Då tillkommer ytterligare en kostnad på 300 kr.

Viktor Svensson Viktor Svensson Utvecklingsansvarig, redaktör [email protected]   viktorcvs   Viktor Svensson   Viktor har flera års erfarenhet av automatiserad datainsamling, bland annat från tidigare arbete med en av de större bostadssajterna i Sverige. Viktor studerar juridik vid Lunds universitet och har bl.a. arbetat som juridisk rådgivare.
Org.nr.559038-4052 AdressTideliusgatan 54, 118 69 Stockholm Momsreg.nr.SE559038-405201 Telefonnummer08 – 520 275 95 E-postadress[email protected]