Lånen.se

Riksbanken höjer räntan – snabblånen blir dyrare

Publicerad av Viktor Svensson
Riksbanken höjer räntan – snabblånen blir dyrare

Den 20 december 2018 aviserade Riksbanken att reporäntan kommer att höjas från –0,50 % till –0,25 %. Detta är den första höjningen som Riksbanken gör på flera år. Eftersom reporäntan numera också styr snabblånens räntor kommer snabblån att bli dyrare.

Reporäntan är den ränta som styr vilken ränta bankerna betalar för sin inlåning, vilket i sin tur styr bland annat räntan för bolån. Sedan 1 september 2018 styr dessutom reporäntan räntetaket för snabblån. Räntetaket innebär att räntan för snabblån som högst får vara 40 procentenheter över gällande referensränta. I december 2018 innebär detta att räntetaket är 39,50 %.

Från januari 2019, i samband med att reporäntan höjs till –0,25 %, höjs samtidigt räntetaket automatiskt till 39,75 %. Riksbanken har dessutom aviserat att räntan kommer att höjas fler gånger under 2019.

Vi kan alltså konstatera att snabblån kommer att bli dyrare under 2019, åtminstone om man endast använder räntan som ett mått på snabblånens kostnader. Som vi tidigare har påpekat är dock räntan endast en av faktorerna som påverkar kostnaden för snabblån. Uppläggningsavgifter, aviavgifter och uttagsavgifter påverkas inte alls av Riksbankens reporänta.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Ditt förnamn:
Din kommentar:


Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.

Om författaren

Viktor Svensson Viktor Svensson Utvecklingsansvarig, redaktör [email protected]   viktorcvs   Viktor Svensson   Viktor har flera års erfarenhet av automatiserad datainsamling, bland annat från tidigare arbete med en av de större bostadssajterna i Sverige. Viktor har studerat till jurist vid Lunds universitet och arbetat ideellt som juridisk rådgivare.