I nästan varje nummer av Privata Affärer nämns det att man ska pruta på räntan, förhandla med banken och jämföra olika bolåneräntor. Jag tog mig i kragen och gjorde det och sänkte räntan med 37%!

Jag har ibland funderat på att flytta bolånet. Har blivit påmind ungefär varje månad när tidningen Privata Affärer levereras i brevlådan. Nästan varje månad finns någon artikel, krönika eller fråga kring ämnet.

Självklart har jag förstått att det finns pengar att spara. Men i räkneexempel som presenteras är det alltid lån på närmare två miljoner som nämns. Det är klart att skillnader på några tiondelars procent gör skillnad med tusenlappar per år då. Men skulle det verkligen göra så stor skillnad för mig med lägre lånesumma. Jag trodde inte det men så fel jag hade.

Klart Swedbank skulle få en chans först

Vi har, sedan vi köpte huset, vårt bolån hos Swedbank. Som så många andra tecknade vi bolånet på den bank vi hade lönekonton på. Vi jämförde visserligen ett par banker men skillnaden i räntenivå vara minimal med skillnader på några hundradels procent. Men det var då - innan de riktiga utmanarna ändrade scenen.

Vi hade en ränta hos Swedbank på 2,05% när jag insåg att vi istället kunde få 1,28% hos Avanza. Det är en rejäl sänkning. En sänkning av räntan och därmed räntekostnaden med hela 37%!

Men det är klart att Swedbank skulle få en rimlig chans att matcha Avanza. Efter en längre stund i telefonkö fick jag till slut möjlighet att försöka pruta hos min nuvarande bank. Men resultatet var knappast lysande.

Enligt dem är det svårt att göra något åt små bolån. Hade det varit att lån på ett par miljoner med samma belåningsgrad hade möjligheten varit en hel annan. Det lönar sig alltså att låna stort men efter en stund med räknande kunde de sänka räntan från 2,05% till 1,99%. Fortfarande inte i närheten av Avanza.

Dessutom krävdes det i så fall att jag skulle höja lånet med ett par hundratusen för att därmed komma över någon slags prutnivå. Det i sig är ju inget problem eftersom vi kan återbetala lånet när som helst. Lånar vi mer än vi behöver kan vi betala tillbaka överstående belopp dagarna efter.

Men här påpekade kvinnan att en ny värdering i så fall behövde göras på bostaden vilket därmed skulle gälla som amorteringsunderlag. Med andra ord vi kan inte göra en ny värdering av bostaden förrän om tidigast fem år (regel i amorteringskravet). Eftersom en större renovering väntar hemma känns det mer rätt att vänta med värderingen till efter renoveringen är klar. Allt för att få en så hög värdering som möjligt eftersom den sedan inte kan påverkas i fem år.

Jag kunde få lite mindre ränta om jag band upp min värdering.

Avanzas tur

Testade sen att ringa Avanza. Här behövdes ingen diskussion om räntenivån eftersom det är samma ränta för alla. De hade även ett annat sätt att värdera bostaden. I ett första skede gör de en statistisk värdering vilket i stort sett innebär att de kollar på vad andra bostäder i området har sålts för. Så länge jag inte anger ett värde på bostaden som är för högt i förhållande till detta så räcker denna värdering. En värdering som därmed inte räknas som amorteringsgrundande. Därmed har vi möjligheten att värdera om bostaden igen efter renoveringen, eller vid ett senare skede.

Så vilken bank vill jag ha mitt bolån hos? De som kunde ge 1,99% om jag låste min värdering i fem år eller de som kunde ge 1,28% utan att värderingen blev låst.

Valet var enkelt. Vi tog räntesänkningen på över 35%. Men helt nöjd är jag ändå inte. En lätt irritation finns kvar, varför hade jag inte gjort detta tidigare

Krönikan speglar krönikörens åsikter och behöver inte nödvändigtvis delas av andra skribenter på Lånen.se.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.