Lånen.se

Har du lånat ut pengar till någon? Här är dina rättigheter

Publicerad av Viktor Svensson och uppdaterad 20 november 2018
Har du lånat ut pengar till någon? Här är dina rättigheter

Har du lånat ut pengar till någon, eller ska du låna ut? Då är risken relativt stor att någon form av bekymmer uppkommer. Här följer ett antal råd till dig som ska låna ut pengar till exempelvis en vän. Har du redan lånat ut pengar får du dessutom reda på vilka dina rättigheter är.

Innan du lånar ut pengar

Nu kommer ett tråkigt och standardiserat juristsvar: skriv ett avtal. Avtalet är sällan så viktigt som när du har lånat ut pengar. Varför? Den största anledningen är att du vill säkra bevismedel om det uppkommer några problem. Vad händer t.ex. om den du har lånat ut pengar till helt plötsligt påstår att pengarna var en gåva? Avtalet bör innehålla åtminstone dessa punkter:

  • Vem har lånat ut pengar och vem har tagit emot pengarna?
  • Vilken räntesats gäller?
  • När ska lånet återbetalas? Om lånet ska återbetalas i omgångar bör detta också specificeras.
  • Vad händer om återbetalningsplanen inte följs? Om en återbetalningsplan har avtalats och denna inte följs är det lämpligt att avtala om att hela lånebeloppet förfaller till betalning om dröjsmålet pågår under en viss förbestämd tid.

Så om du tänker låna pengar rekommenderar jag att ni skriver ner vad ni har kommit överens om. Denna enkla avtalstext kan du använda: [Långivare] har [ÅÅÅÅ-MM-DD] lånat ut [X] SEK till [Låntagare]. På lånebeloppet löper en ränta om [X] % per år. Amortering ska ske med [X] SEK varje månad med start [ÅÅÅÅ-MM-DD] till dess att hela beloppet har återbetalats. Vid dröjsmål med månatlig amortering i mer än [D] dagar förfaller hela återstående lånebeloppet omgående till betalning.

Om låntagaren inte betalar

Har låntagaren inte betalat? Då beror dina rättigheter på vad ni har kommit överens om. 

  • Har ni inte bestämt någon tidpunkt för återbetalningen? Då har du rätt till betalning när som helst. Du kan alltså kräva omgående betalning precis när du känner för det. Att låntagaren inte kan eller vill betala spelar ingen roll.
  • Har ni avtalat om en återbetalningsplan som inte har följts? Då har du rätt att kräva att låntagaren betalar allt som har förfallit till betalning. 
  • Har ingen ränta avtalats? I så fall har du rätt till ränta enligt räntelagen. Som utgångspunkt ska räntan bestämmas efter den gällande referensräntan med ett tillägg på åtta procentenheter. Per dagens datum (16 november 2018) är referensräntan 0,5 %, vilket innebär att du kan kräva 7,5 % i ränta om låntagaren inte betalar. Referensräntan som gällde bakåt i tiden hittar du på Riksbankens hemsida.

Låntagaren betalar fortfarande inte, vad kan jag göra?

Men om låntagaren inte betalar räcker det kanske inte med att skriva ett argt mail. Det är precis därför Kronofogden finns. För att tvinga låntagaren att betala kan du ansöka om betalningsföreläggande. Mer information finns på Kronofogdens hemsida.

Vad händer om låntagaren påstår att lånet var en gåva?

Den som påstår att en penningöverföring är en gåva har bevisbördan för sitt påstående. Låntagaren måste alltså (vid en eventuell domstolsförhandling) bevisa att du har givit låntagaren en gåva. För att vara på den säkra sidan är min rekommendation dock att alltid skriva ett avtal. Du vet aldrig vilka bevis låntagaren eventuellt lyckas hitta till stöd för sitt påstående...

Diskussion

Användarkommentarer

26 dagar sedan
Johan Hultkrantz

Måste man ha en ränta, han räntesatsen vara 0 % som den annars just nu är i samhället?

Skriv en kommentar

Ditt förnamn:
Din kommentar:


Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.

Om författaren

Viktor Svensson Viktor Svensson Utvecklingsansvarig, redaktör [email protected]   viktorcvs   Viktor Svensson   Viktor har flera års erfarenhet av automatiserad datainsamling, bland annat från tidigare arbete med en av de större bostadssajterna i Sverige. Viktor har studerat till jurist vid Lunds universitet och arbetat ideellt som juridisk rådgivare.