Simon Klaesson svarar:

Hej Johanna,
Hela idéen bakom låneförmedlare som Sambla och Lendo är att kunna ge sina besökare och kunder en lägre ränta när de väljer att lägga om sina lån. Låneförmedlare får provision från banker när de lyckas få dig att antingen ta ett nytt lån där du tar ett större lån än du redan har, eller om du flyttar över ditt lån till en annan bank. Då låneförmedlare inte själva ger ut lån så förlitar de sig alltså helt och hållet på att bankerna som de samarbetar med ska ge dig en förmånlig och bra ränta. Varken Lendo, Sambla eller någon annan låneförmedlare kan alltså inte garantera dig att få en lägre ränta när du samlar lån genom dem.

Med sagt ovan så säger vi inte att låneförmedlare är något dåligt, tvärtom faktiskt. Många lyckas få en lägre ränta när de väljer att samla ihop sina lån genom en förmedlare, men kom ihåg att det aldrig är en garanti att du en lägre ränta bara för att du använder en låneförmedlare. Något annat som är nämnvärt är att det är kostnadsfritt och inte bindande att ta ett lån när du lånar genom en låneförmedlare. Du har alltså inget att förlora, förutom att det görs en kreditslagning genom uc när du ansöker om ett samlingslån hos Lendo eller Sambla.

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.