CSN:s körkortslån försvinner

Möjligheten att ansöka om ett körkortslån från CSN försvinner från och med den första januari 2024. Detta är resultatet av ett riksdagsbeslut som fattades i december baserat på att körkortslånet inte uppfyllde det tänkta syftet.

Körkortslånets skulle öka anställningsbarheten

Studier visar att personer med körkort har enklare att få jobb. Att ta körkort som arbetslös kan dock vara svårt då körlektioner och uppkörning kostar mycket pengar. För att öka anställningsbarheten hos inskrivna på arbetsförmedlingen införde därför den dåvarande regeringen körkortslånet. 

Lånet, som var på max 15 000 kronor, hade precis som det vanliga CSN-lånet en mycket låg ränta och en lång avbetalningstid. Till en början var det ett krav att vara inskriven på arbetsförmedlingen för att kunna ansöka om lånet. Senare utvidgades dock målgruppen till att även innefatta ungdomar i åldern 19-20 med gymnasieexamen.

Lånet hade inte önskad effekt

Totalt har 18 200 personer tagit ett körkortslån sedan lånet infördes den 1:a september 2018. Dessvärre har intresset för lånet dalat med tiden. Regeringen konstaterar också att lånet inte fått önskad effekt på anställningsbarheten hos målgruppen. I regeringens pressmeddelande säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson att ”Utvärderingar visar att lånet inte lett till att stärka låntagarna på arbetsmarknaden på det sätt som var avsett”. Regeringen la därför en proposition om att ta bort lånet, något som klubbades igenom av riksdagen den 21a december.

Vad händer med mig som har ett körkortslån?

För dig som redan har ett körkortslån blir det ingen ändring. Du kan lugnt fortsätta återbetala lånet enligt den plan som finns på beslutet. Om du har blivit beviljad ett körkortslån men ännu inte fått det utbetalt kommer du också kunna få ut ditt lån som planerat. Däremot stänger ansökan för nya lån helt den 1a januari.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.