Så här får du bästa bolåneräntan 2023

Bolån är en av de största investeringarna som de flesta människor gör i sitt liv. Det är därför viktigt att hitta den bästa räntan för att spara pengar på lång sikt. I den här artikeln kommer vi att diskutera hur man kan få den bästa bolåneräntan 2023.

Vad är bolåneränta?

Bolåneränta är den ränta som du betalar på ditt bolån. Räntan bestäms av banken och kan variera beroende på flera faktorer, inklusive din kreditvärdighet, din inkomst och din betalningshistorik.

Tips för att få bästa bolåneräntan 2023

Här nedan har vi samlat ihop fem tips och råd på hur du ökar dina chanser för att få bästa bolåneräntan utifrån dina förutsättningar.

1. Jämför räntor från olika banker

Det är viktigt att jämföra räntor från olika banker innan du bestämmer dig för en. Detta kan hjälpa dig att hitta den lägsta räntan och spara pengar på lång sikt.

2. Förbättra din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är en av de viktigaste faktorerna som bankerna tittar på när de bestämmer din ränta. Om du har en hög kreditvärdighet kan du få en lägre ränta.

3. Betala av dina skulder

Om du har andra skulder, till exempel kreditkortsskulder eller studielån, kan det påverka din förmåga att få en bra ränta på ditt bolån. Försök att betala av dina skulder innan du ansöker om ett bolån.

4. Spara upp till en större kontantinsats

Ju större kontantinsats du har desto lägre blir din månadskostnad och desto bättre blir din ränta.

5. Förhandla med banken

Det är alltid värt att försöka förhandla med banken om räntan. Om du har god kreditvärdighet och en stabil inkomst kan du ha möjlighet att få en lägre ränta.

Kan man få ränterabatt på bolånet?

Ränterabatt på bolån är ett erbjudande som ger dig en rabatt på räntan för ditt bolån. Rabatten kan variera mellan olika banker och kan vara beroende av flera faktorer. Nedan följer några exempel på vad som kan ge dig rabatt på bolåneräntan:

 • Begär ut amorteringsunderlag: Genom att beställa ut ditt amorteringsunderlag från din bank skickar det signaler till banken att du som kund överväger andra alternativ och kan vara i taget med att byta bank, något som får de flesta banker att direkt föreslå dig en bättre ränta i syftet att behålla dig som kund.
 • Låg belåningsgrad: Ju mindre av bostadens värde som du lånar, desto mindre risk för banken. En låg belåningsgrad kan därför göra banken villig att erbjuda dig en låg ränta då de endast ser en liten risk med att bevilja dig ett bolån.
 • Sparande: Vissa banker ger rabatt om du har en sparat en viss summa pengar hos dem eller väljer att flytta exempelvis ditt lönekonto, pensionssparande eller försäkringar till banken.

Ett grönt bolån kan ge en lägre räntekostnad

Ett grönt bolån är ett bolån som ger rabatt på bolåneräntan om bostaden uppfyller vissa miljökrav. Rabatten ligger vanligtvis mellan 0,05 och 0,10 procentenheter. 

För att få ett grönt bolån krävs det att bostaden uppfyller vissa miljökrav såsom:

 • Energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering
 • Svanenmärkt hus enligt Miljömärkning Sverige
 • Certifierat Passivhus enligt Passive house Institute
 • Guld- eller silvercertifierad Miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council 3.

Enligt Nordea kan man få 0,10 procentenheter rabatt på aktuella bolåneräntor på alla sina bolån med bostaden som säkerhet om man bor i en bostad som uppfyller kraven för ett grönt bolån.

För att uppmuntra ett mer miljövänligt boende erbjuder flera banker rabatt på räntan för gröna bolån. Detta kan vara ett bra alternativ för den som vill spara pengar samtidigt som man gör något bra för miljön.

Rörlig eller bunden bolåneränta?

När det gäller valet mellan rörlig eller bunden bolåneränta finns det inget enkelt svar som passar alla. Det beror på flera faktorer, inklusive din ekonomiska situation och dina framtidsutsikter.

En bunden ränta innebär att räntan är fast under en viss tid, vanligtvis mellan 1 och 10 år. En rörlig ränta innebär att räntan kan ändras efter marknadsräntan var tredje månad.

Fördelen med en bunden ränta är att du vet exakt vad dina månadskostnader kommer att vara under hela bindningstiden. Nackdelen är att om marknadsräntorna sjunker under bindningstiden så kan du missa möjligheten att dra nytta av lägre räntor.

Fördelen med en rörlig ränta är att den ofta är lägre än den bundna räntan och ger dig möjlighet att dra nytta av lägre marknadsräntor om de skulle sjunka under bindningstiden. Nackdelen med en rörlig ränta är att den kan öka om marknadsräntorna stiger.

Fördelar med bunden bolåneränta

 • Du vet exakt vad dina månadskostnader kommer att vara under hela bindningstiden.
 • Du slipper oroa dig för höjningar av räntan under bindningstiden.

Nackdelar med bunden bolåneränta

 • Om marknadsräntorna sjunker under bindningstiden så kan du missa möjligheten att dra nytta av lägre räntor.

Fördelar med rörlig bolåneränta

 • Lägre ränta än bunden ränta.
 • Ger dig möjlighet att dra nytta av lägre marknadsräntor om de skulle sjunka under bindningstiden.

Nackdelar med rörlig bolåneränta

 • Räntan kan öka om marknadsräntorna stiger.

Hur man förhandlar med banken om sitt bolån

Att förhandla med banken om sin bolåneränta kan vara en effektiv strategi för att få en lägre ränta. Här är några tips på hur man kan förhandla med banken:

 1. Förbered dig: Innan du kontaktar banken, se till att du har all information som du behöver. Detta inkluderar information om din kreditvärdighet, din inkomst och din betalningshistorik.
 2. Var beredd att hota med att byta bank: Om banken inte är villig att ge dig en lägre ränta, var beredd att hota med att byta bank. Bankerna vill behålla sina kunder och kan vara villiga att erbjuda en lägre ränta för att behålla dig som kund.
 3. Var vänlig men bestämd: När du förhandlar med banken, var vänlig men bestämd. Visa banken att du är seriös och att du vill ha en lägre ränta.
 4. Förhandla om andra avgifter: Om banken inte är villig att sänka din ränta, försök att förhandla om andra avgifter som kan minska dina månadskostnader.

Slutsats

Att hitta den bästa bolåneräntan 2023 kan vara en utmaning, men det finns flera saker som du kan göra för att öka dina chanser att få den bästa räntan. Jämför räntor från olika banker, förbättra din kreditvärdighet, betala av dina skulder, spara upp till en större kontantinsats och förhandla med banken om räntan. Genom att följa dessa tips kan du spara pengar på lång sikt och få den bästa bolåneräntan 2023.

Frågor och svar

Vilken bank har bäst bolåneränta?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.