Finansinspektion uppmanar bankerna att se coronautbrottet som ett ”särskilt skäl” vilket därmed innebär att bankerna kan ta bort amorteringskravet för låntagare som påverkats ekonomiskt negativt av virusutbrottet. Därmed kan en paus skapas i amorteringen som kan gälla i upp till ett år.

Coronakrisen har lamslagit hela samhället och slår extremt hårt mot exempelvis hotell-, restaurang-, och resenäringen. Med uppsägningar och varsel påverkar det även många familjers ekonomiska situation. Ett steg för att begränsa den ekonomiska krisen är att bankerna nu kan slopa amorteringskravet.

Stopp vid särskilda skäl

Någon ändring sker inte i reglerna kring amorteringskravet då det sedan tidigare funnits möjlighet för bankerna att ta bort kravet vid ”särskilda skäl”. Skäl som nämnts har exempelvis varit skilsmässa och dödsfall.

Finansinspektionen har nu gått ut med att coronakrisen kan ses som ett särskilt skäl och uppmanar bankerna att ta bort kravet på amortering för personer vars ekonomi tydligt försämrats på grund av virusutbrottet. Än så länge gäller att amorteringen kan frysas i upp till ett år. I deras pressmeddelande säger generaldirektören Erik Thedéen.

Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. Tappar låntagaren inkomster på grund av coronavirusets spridning så är det ett sådant skäl.

Det är upp till banken och låntagaren att hitta en lösning som passar. Det finns alltså inte ett lagkrav som säger att bankerna måste frysa alla amorteringar. Banken ges däremot möjligheten att frysa amorteringen för personer som påverkats av det ekonomiska kaoset. Exakt vad som ska krävas för att en person ska anses påverkats negativt av krisen framgår inte av pressmeddelandet. Däremot är FI tydlig med att bankerna bör vara ”generösa i sin tillämpning av att medge undantag”.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.