Vad är aktielån? 

Ett aktielån är ett finansiellt avtal som kan anta två olika former:

1. Ett aktielån kan vara ett avtal där låntagaren får kontanter genom att pantsätta aktier som säkerhet till en långivare. Denna typ av lån kallas aktiebelåning och fungerar som ett lån med säkerhet, där aktierna är säkerheten.

2. Det kan även vara ett enkelt lån där du lånar pengar utan säkerhet för att köpa aktier. Du betalar sedan ränta på lånet som ett vanligt privatlån.

För dig som ska belåna aktier

Aktiebelåning innebär kort att du använder dina aktier som säkerhet för att låna pengar. Att köpa fler aktier genom aktiebelåning får man en så kallad hävstång som innebär att svängutrymmet ökar, vilket gäller båda i upp- och nedgångar.

För dig som ska låna pengar

Om du ska låna till att köpa aktier finns det ett par alternativ. Du kan exempelvis finansiera lånet genom att utöka ditt bolån eller teckna ett privatlån. Lägst ränta får du genom att utöka ditt bolån, men det är inte alltid det är möjligt, så ett privatlån är i regel det bästa alternativet för att låna pengar till att köpa aktier.

Vart du kan använda aktielån? 

Det finns ett flertal plattformar för att köpa aktier efter att ha tagit ett aktielån. Beroende på vad du vill få ut av att köpa och sälja aktier finns det ett par olika alternativ. För dig som vill sikta på långsiktigt sparande är Avanza en av de mest betrodda plattformarna i Sverige. Om du å andra sidan är mer ute efter snabbt köpande och säljande och vill vara mer aktiv inom trading är Etoro en av de mest populära plattformarna.

Kan man låna pengar till aktier?

Ja, det går att låna pengar till aktier. Det finns två definitioner av aktielån. 

För det första kan du belåna dina aktier. vilket innebär att du får kontanter genom att pantsätta aktier som säkerhet hos en långivare. Detta görs vanligtvis genom en plattform som Nordnet eller Avanza.

Det andra alternativet är att du tar ett lån för att köpa aktier. Detta görs vanligtvis via ett privatlån eller annan typ av lån via en bank eller långivare. Observera dock att din ekonomi behöver vara god för att du ska bli beviljad ett lån med bra villkor.

Hur fungerar blanking? 

Att blanka en aktie är en handelsstrategi där en investerare lånar aktieandelar och sedan förbinder sig att sälja dem och vid en angiven tidpunkt köpa tillbaka dem för att återlämna dem till långivaren. Investeraren tjänar på att aktiekursen sjunker efter att de har sålt den, men riskerar stora förluster om aktiekursen stiger i stället för att sjunka.

Att blanka en aktie är en mer komplex och riskfylld handelsstrategi än att helt enkelt köpa och behålla en aktie och kräver en hög kunskapsnivå och skicklighet för att förstå marknadstrender och förutsäga aktiekursrörelser.

Hur lånar man pengar till att köpa aktier? 

För att ansöka om ett lån för att köpa aktier måste du bestämma hur mycket pengar du behöver investera i aktier. Efter det kan du börja jämföra lån. Här på Lånen.se kan du enkelt jämföra bankers räntor, avgifter, lånevillkor och behörighetskrav. Det kan även vara en god idé att använda sig av en låneförmedlare för att hitta det bästa lånet.

När du har identifierat vilken långivare du vill låna hos så kan du klicka dig vidare till deras hemsidan och ansöka om lånet på deras webbplats. Där anger du dina uppgifter och legitimerar dig med BankID, summan du vill låna och andra relevanta uppgifter. Långivaren kommer att utvärdera din ansökan samt din kreditvärdighet och sedan fatta ett beslut om att godkänna eller avslå din låneansökan. Om din låneansökan godkänns kommer långivaren att förse dig med medel som du kan investera i aktier. 

Att låna pengar för att investera i aktier är förenat med risker och bör utvärderas noggrant innan du fattar något beslut. Det är viktigt att förstå lånevillkoren, inklusive räntor, avgifter och återbetalningsvillkor, och att ha en solid investeringsstrategi.

Låna med aktier som säkerhet

Det går att låna med aktier som säkerhet. Denna typ av lån kallas värdepapperslån. I ett värdepappersbaserat lån ger låntagaren aktier eller andra värdepapper som säkerhet för lånet. Långivaren utvärderar låntagarens kreditvärdighet och värdet på värdepapperen innan de beslutar om lånet ska godkännas.

Lånebeloppet beror på värdet av de värdepapper som används som säkerhet. Räntan på lånet kan vara lägre än andra typer av lån, eftersom återbetalningen av lånet säkras av aktierna eller värdepapperen. Du som låntagare bör dock vara medveten om att det finns risker med värdepappersbaserade lån, bland annat risken för ett marginalkrav om värdet på värdepapperen sjunker.

Vid ett marginalkrav kan långivaren kräva att låntagaren ställer ytterligare säkerhet eller betalar tillbaka lånet för att undvika att långivaren likviderar de pantsatta värdepapperen för att täcka det utestående lånesaldot. Därför är det viktigt att noggrant utvärdera riskerna och fördelarna med värdepappersbaserade lån innan man beslutar sig för att använda denna typ av lån.

Vanliga frågor om aktielån

Vilka mäklare erbjuder aktielån?
Hur stora aktielån kan man ta?
Vilka banker kan man låna hos för att köpa aktier?
Är det smart att låna för att köpa aktier?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.