Lånen.se

Vilken låneförmedlare ska jag använda?

Publicerad av Viktor Svensson och uppdaterad 15 januari 2019
Vilken låneförmedlare ska jag använda?

Per dagens datum jämför Lånen.se 19 låneförmedlare. Men vilken låneförmedlare bör man använda sig av för att få så bra erbjudanden som möjligt?

Flest banker = bäst erbjudanden, eller?

Utgångspunkten är enkel: att använda sig av den låneförmedlare som samarbetar med flest banker brukar leda till det bästa erbjudandet. I skrivande stund är det Advisa som innehar denna position med sina 31 banker.

Denna utgångspunkt har dock sina undantag. Compricer samarbetar med 25 banker och Arcadia Finans samarbetar endast med 20, men de banker som Arcadia Finans samarbetar med kan erbjuda en lägre ränta (2,95 %) än Compricers anslutna banker (3,25 %). Det räcker alltså inte med att endast jämföra antal banker.

Andra faktorer som påverkar bedömningen är t.ex. om du har betalningsanmärkningar, din inkomst och din ålder. Vissa låneförmedlare är bättre än andra på att förmedla lån till personer inom en viss målgrupp.

Använd mer än en låneförmedlare

För att få ett så bra erbjudande som möjligt rekommenderar vi att du använder dig av mer än en låneförmedlare. Låneförmedlarna samarbetar för det mesta med ungefär samma banker, så för att kunna få erbjudanden från så många banker som möjligt rekommenderar vi följande två låneförmedlare:

 1. Advisa

  Advisa samarbetar med 31 banker som kan erbjuda som lägst 2,95 % i ränta.

 2. Compricer

  Compricer samarbetar visserligen endast med 25 banker som kan erbjuda som lägst 3,25 % i ränta, men 8 av dessa banker saknar samarbete med Advisa. Genom att ansöka hos både Advisa och Compricer kan du alltså totalt få erbjudanden från upp till 39 banker.

En tredje låneförmedlare kanske?

Skulle du vilja ha erbjudanden från ännu fler banker kanske en tredje låneförmedlare kan vara aktuell.

 1. Klara lån

  Lägger du till en ansökan hos Klara lån utökar du antalet banker till 45. Klara lån kan dock endast förmedla lån upp till 50 000 kr till en räntenivå på som lägst 9,90 %.

 2. Zmarta

  Kompletterar du dina ansökningar hos Advisa och Compricer med en ansökan hos Zmarta utökar du det totala antalet banker till 41 (dvs. endast två nya banker).

Vi anser att 39 banker är fullt tillräckligt. Varje kreditupplysning från UC belastar din kreditvärdighet negativt, så en rimlig slutsats är att du bör väga nyttan av ytterligare erbjudanden mot "skadan" som en kreditupplysning orsakar.

Fast jag nöjer mig nog med en...

Om du vill slippa mer än en UC-förfrågan ska du givetvis inte ansöka om lån hos två låneförmedlare. Vill du begränsa dig till en låneförmedlare blir vår rekommendation lite svårare. Antal banker spelar lite mindre roll, och istället blir andra faktorer viktiga att ta hänsyn till. Vi rekommenderar därför att du tittar i vår lista på låneförmedlare och jämför de olika betyg vi har givit dem.

Uppdatering: Jag har skrivit en mer utförlig artikel om vilken som är den bästa låneförmedlaren 2018. Läs gärna den artikeln innan du väljer vilken aktör du tänker använda.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Ditt förnamn:
Din kommentar:


Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.

Om författaren

Viktor Svensson Viktor Svensson Utvecklingsansvarig, redaktör [email protected]   viktorcvs   Viktor Svensson   Viktor har flera års erfarenhet av automatiserad datainsamling, bland annat från tidigare arbete med en av de större bostadssajterna i Sverige. Viktor har studerat till jurist vid Lunds universitet och arbetat ideellt som juridisk rådgivare.