Lånen.se

Företagslån för enskild firma

  • Jämför 7 företagslån och 4 låneförmedlare
  • 9 företagslån utan säkerhet, varav 2 utan personlig borgen
  • 5 företagslån utan UC

Här hittar du alla svenska företagslån för dig med enskild firma. Du hittar även företagslån utan säkerhet och UC kreditupplysning. Ett fåtal kreditgivare godkänner även betalningsanmärkningar. Jämför i listan nedan och hitta det bästa företagslånet för din enskilda firma.

Låneförmedlare

Maxbelopp: 5 000 000 kr
Löptid: 1 mån – 5 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Alla företagsformer accepteras 22 anslutna långivare
Maxbelopp: 7 000 000 kr
Löptid: 1 mån – 5 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Betalningsanmärkningar accepteras Alla företagsformer accepteras 17 anslutna långivare
Maxbelopp: 2 000 000 kr
Löptid: 6 mån – 5 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Betalningsanmärkningar accepteras Alla företagsformer accepteras 10 anslutna långivare
Maxbelopp: 5 000 000 kr
Löptid: 1 mån – 3 år
Utan säkerhet i företaget: Nej
Betalningsanmärkningar accepteras Alla företagsformer accepteras 18 anslutna långivare

Jämför 7 st. företagslån

Maxbelopp: 2 000 000 kr
Löptid: 1 mån – 2 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Använder inte UC Alla företagsformer accepteras
Maxbelopp: 1 000 000 kr
Löptid: 6 mån – 3 år
Utan säkerhet i företaget: Nej
Alla företagsformer accepteras
Maxbelopp: 1 000 000 kr
Löptid: 1 mån – 1,5 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Betalningsanmärkningar accepteras Använder inte UC Utan personlig borgen Alla företagsformer accepteras
Maxbelopp: 1 000 000 kr
Löptid: 6 mån – 1,5 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Betalningsanmärkningar accepteras Alla företagsformer accepteras
Maxbelopp: 300 000 kr
Löptid: 2 mån – 1,5 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Använder inte UC Alla företagsformer accepteras
Maxbelopp: 1 000 000 kr
Löptid: 4 mån – 1 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Använder inte UC Utan personlig borgen Alla företagsformer accepteras
Maxbelopp: 500 000 kr
Löptid: 1 mån – 1,5 år
Utan säkerhet i företaget: Ja
Betalningsanmärkningar accepteras Använder inte UC Alla företagsformer accepteras
Vilket lån har jag störst chans att få beviljat?
  Starta Låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-01-19. Automatiskt insamlad data valideras regelbundet av  Viktor Svensson Viktor Svensson och  Kajsa Amnehagen Kajsa Amnehagen.

De flesta företag i Sverige är Enskilda firmor. Det är även den företagsform som många börjar med till verksamhet vuxit så mycket att de går över till Aktiebolag. Det är därmed relativt vanligt att de med enskild firma är i uppstartsfasen eller tillväxtfasen och behöver extra kapital för att kunna växa.

Samtidigt är det extra svårt för enskilda firmor att få lån. Delvis beror det på företagens storlek men även att du som firmatecknare är personligt ansvarig för företagets ekonomi.

Personligt ansvar och betalningsskyldig

Har du en registrerad enskild firma är du personligt ansvarig för företagets ekonomi. Det innebär därmed att om lånet inte betalas tillbaka med företagets pengar så kommer du behöva använda dina privata medel för att återbetala resterande skuld.

Oavsett om kreditbolaget anger att säkerhet krävs eller inte för lånet så har du det juridiska ansvaret för det. Eftersom företagets ekonomi och din egen ekonomi juridiskt sätt är samma sak kan Kronofogden alltså begära utmätning på din egen egendom i det fall som du inte betalar tillbaka lånet.

Företagslån med säkerhet

Om banken eller kreditbolaget kräver säkerhet för ett lån till en enskild firma innebär det att du behöver pantsätta egendom så som inventarier, tomt, fastighet eller annat med ett tydligt värde. Ett alternativ är att låna med borgensman vilket därmed innebär att borgensmannen kan krävas på hela lånet om du inte klarar av att återbetala det.

Företagslån utan säkerhet….

Det finns kreditbolag som anger att de ger företagslån utan säkerhet. Det är sant utifrån att du inte behöver pantsätta något för att få lånet beviljat. Har du enskild firma innebär det däremot automatiskt att du personligen är säkerheten för lånet. Detta utifrån att din personliga ekonomi juridiskt är samma som företagets ekonomi.

Om du lånar pengar som enskild firma innebär det alltså att hela betalningskravet i förlängningen kan belasta din egen ekonomi. Det är viktigt att vara medveten om detta och en punkt som tydligt skiljer företagslån till Aktiebolag där kravet generellt bara kan ställas mot företaget.

Samma juridiska person – öppnar upp för andra alternativ

Eftersom du och företaget är samma juridiska person öppnar sig även andra lånemöjligheter om du behöver likvida medel till företaget. Du kan exempelvis höja ditt bolån för att låna till en betydligt bättre ränta än vad banken erbjuder vid företagslån. Ett annat alternativ är att teckna ett privatlån och använda pengarna inom företaget varpå man betalar tillbaka lånet successivt.

Enkelheten med lån till enskilda firmor

Nackdelen med att låna pengar till enskild firma är betalningsskyldigheten hos dig som privatperson – som nämnts ovan. Fördelen är däremot enkelheten kring administrationen. Det är mycket lätt att fylla i en låneansökan och bevis på ägare med mera behövs inte då ditt företags organisationsnummer är samma som ditt personnummer.

Dessutom får du flytta kapital mellan ditt företagskonto och ditt privatkonto hur du vill, något som inte är lagligt inom exempelvis ett aktiebolag.

Artikeln uppdaterades senast 23 april 2019
Viktor Svensson Viktor Svensson Utvecklingsansvarig, redaktör [email protected]   viktorcvs   Viktor Svensson   Viktor har flera års erfarenhet av automatiserad datainsamling, bland annat från tidigare arbete med en av de större bostadssajterna i Sverige. Viktor har studerat till jurist vid Lunds universitet och arbetat ideellt som juridisk rådgivare.