När du tar ett lån tecknar du det över en viss tid, vilket kallas en löptid. Det innebär att lånet ska återbetalas inom denna tidsram. Olika låneformer har dock olika villkor – vissa lån kan förlängas utan problem medan det i andra låneformer kan innebära en kraftigt höjd ränta. I denna guide kommer vi gå igenom vad som gäller för olika låneformer, så att du vet vad som gäller om du behöver förlänga ditt lån.

Varför förlänga lån?

Olika typer av lån har olika löptid. De med kortast löptid är snabblån och smslån. Dessa lån har ofta en löptid på 30 dagar, vilket innebär att lånesumman ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Om du exempelvis lånar 20 000 kronor till en ränta på 39% med 690 kronor i uppläggningsavgift innebär det att lånet kostar 1 145 kronor. 30 dagar efter att lånet tecknas ska du därmed ha betalat tillbaka 21 145 kronor. I många fall går det bra för den som har tagit lånet att betala tillbaka, men det är inte sällan det uppstår en situation då det kan behövas lite extra tid för att betala tillbaka lånet. 

Det bör poängteras att förlängning av lån endast bör göras om det verkligen behövs. Att förlänga lån innebär alltid en ökad kostnad för dig som låntagare, och risken för att hamna djupare i en skuldfälla ökar ju oftare du förlänger dina lån.

Förlänga smslån

År 2018 infördes nya regler för att förlänga smslån. Tidigare kunde smslån förlängas hur många gånger som helst, vilket ledde till att många människor grävde sig djupare och djupare ner i en skuldfälla. Sedan de nya reglerna infördes kan smslån bara förlängas en gång, och det finns nu ett räntetak på 40%, vilket är anledningen till varför du idag ofta ser en ränta på mellan 35-39% för smslån. Innan dessa nya regler var det inte ovanligt att räntan på smslån översteg 100%.

Det som sker när du förlänger ditt smslån är att du ofta får 30 dagar extra på dig att betala tillbaka lånet. Ofta höjs även räntan med ett par procent, men som vi var inne på precis finns det ett räntetak på 40% så räntan på lånet kan inte höjas över den nivån.

Rent praktiskt är det ofta väldigt enkelt att förlänga smslån. I regel behöver du bara logga in på långivarens hemsida och ändra återbetalningsdatumet. Hos vissa långivare måste du kontakta deras kundtjänst, men att förlänga smslån är den lättaste låneformen att förlänga.

Förlänga privatlån

Att förlänga sitt privatlån går till på ungefär samma sätt som smslån. Eftersom löptiden är längre på ett privatlån går det bra att förlänga löptiden med mer än 30 dagar. Räntan på ett privatlån är i princip alltid lägre än på ett smslån, så avståndet till räntetaket är längre. Detta betyder att det finns mer utrymme för långivaren att öka räntan när ett privatlån förlängs. Rent praktiskt är det inte heller särskilt svårt att förlänga sitt privatlån. Det är dock vanligare att du behöver kontakta långivaren än när du förlänger smslån.

Något som även är vanligt är att man vill utöka sitt privatlån. Det är inte samma sak som att förlänga det då lånet i regel löses i samband med att man vill utöka det, och att man helt enkelt tecknar ett nytt lån för den nya lånesumman. Även i detta fall kan det leda till att räntan höjs då en ny kreditprövning görs.

Förlänga bolån

Ett bolåns löptid är ofta väldigt långt och är i regel inte något som behöver förlängas. Däremot finns det ofta en bindningstid på bolån om man har valt att binda sin ränta. När du binder din ränta innebär det att du och banken har avtalat att räntan för ditt lån ska ligga på en vald nivå under en viss tid, exempelvis i ett eller tre år. I regel betalar du en lite högre ränta än den ränta du får om du inte binder sin ränta. 

Anledningen till det är att du med säkerhet vet att du har en viss räntenivå, även om räntan i allmänhet skulle stiga. Efter att ditt bolåns bindningstid tar slut är det inte ovanligt att det automatiskt förnyas med samma bindningstid. Detta kan vara bra att veta om du har tänkt gå över till rörlig ränta efter att din bindningstid löper ut. Många utgår från att lånet automatiskt går över till rörlig ränta, men så är alltså oftast inte fallet. 

Behöver du teckna ett nytt lån?

Om du står i begrepp att teckna ett nytt lån är det viktigt att du först jämför långivare. Här på Lånen.se jämför vi alla långivare och alla låneformer. Bläddra runt bland våra kategorier och använd vår låneguide för att hitta det lån som passar dig bäst.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.