När uppdateras UC?

Ditt kreditbetyg spelar en avgörande roll i flera avseende, allt från att teckna ett lån, till att hyra en lägenhet. Det är därför viktigt att veta när uc uppdateras, för att förstå hur din ekonomi och kreditvärdighet hänger ihop. I den här artikeln kommer vi att prata om när uc uppdaterar sitt register, vad som gäller för olika typer av uppgifter och vad du kan göra för att hålla koll på din kreditvärdighet.

När uppdaterar uc inkomst för 2023?

Om du ska ansöka om ett lån kan det vara viktigt för dig att långivaren tar del av rätt uppgifter. Om du exempelvis har fått ett nytt jobb eller på annat sätt ökat din lön det senaste året, så kan du få tillgång till större lån med bättre villkor om långivaren har de uppdaterade uppgifterna om din inkomst. 

Uc uppdaterar din deklarerade inkomst fem gånger om året. Den första gången de gör det är i april, så om du har varit tidigt ute med din deklaration kan uc uppdatera dina uppgifter redan då. Nästa tillfälle då uc uppdateras är i juni, följt av augusti, september och december. 

Det är värt att nämna att uppdaterade uppgifter kan fungera både för och mot dig. Om du exempelvis har gått ner i lön till följd av att ha minskat din arbetstid eller efter att ha fått nytt jobb, då kan du få mer förmånliga lånevillkor om du ansöker om ett lån innan de försämrade uppgifterna syns i din kreditupplysning.

Olika uppgifter uppdateras vid olika tillfällen

I din kreditupplysning ingår det en mängd uppgifter. Det är inte bara din inkomst som uppdateras regelbundet, även sådant som betalningsanmärkningar, sökt/ prövad kredit, CSN-lån och mycket mer. Dessa uppgifter uppdateras via olika tillfällen, så beroende på vad som är relevant för dig är det olika datum som gäller. 

Vissa uppgifter uppdateras flera gånger per vecka, som civilstånd, adress och betalningsanmärkningar, medan andra uppgifter uppdateras mindre ofta. Uppgifter om CSN-lån uppdateras exempelvis bara en gång om året, och taxerad inkomst uppdateras fem gånger per år, men det är bara den senaste deklarationen som används som underlag för detta.

Kan jag se min egen kreditupplysning?

Ja, du kan se din egen kreditupplysning. UC AB har en tjänst som heter Kreditkollen. För 49 kronor i månaden får du tillgång till samma kreditupplysning som företag, långivare och banker ser när du gör en kreditupplysning på dig. Du kan i denna upplysningen se vilka inkomstuppgifter de har tillgång till, om du har betalningsanmärkningar och när de förfaller. Dessutom framgår dina lån och krediter

På så sätt kan du se när dina uppgifter uppdateras, och kan planera dina låneansökningar utefter det. Om det är så att du inte ser dina aktuella inkomstuppgifter kan det bero på att de inte har hunnit uppdateras ännu, eller att du har missat det senaste uppdateringstillfället. Skulle du ha en bättre inkomst sedan inkomstregistret uppdaterades, då kan det vara klokt att kontakta banken som du söker lån hos och berätta detta, vilket kan resultera i förbättrade villkor för ditt lån.

Vad kan jag göra för att förbättra mitt kreditbetyg?

Om ditt kreditbetyg är lågt finns det mycket du kan göra medan du väntar på att din uc ska uppdateras:

1. Betala dina räkningar i tid

Betalningshistorik är en av de viktigaste faktorerna för att beräkna din kreditvärdighet. Sena betalningar kan sänka din poäng betydligt, så det är viktigt att betala alla dina räkningar i tid.

2. Minimera antalet kreditupplysningar som görs på dig

Faktumet att det har gjorts många kreditupplysningar på dig tolkar banker och långivare som negativt. Se därför till att försöka undvika kreditupplysningar, speciellt om de är helt onödiga. Exempelvis kan du som ska ta ett lån använda en låneförmedlare.

3. Betala av dina skulder

Skulder och betalningsanmärkningar påverkar ditt kreditbetyg väldigt negativt. Se därför till att du betalar av dina skulder, och var medveten om att en betalningsanmärkning fortsätter att påverka din kreditvärdighet i 3 år efter att du har betalat skulden som är kopplad till anmärkningen.. När anmärkningen väl är borta tar det dock inte lång tid för den att försvinna från din kreditupplysning då uc uppdaterar detta varje vecka.

Sammanfattningsvis är det viktigt att hålla koll på sin kreditupplysning, framförallt om du ska ansöka om ett större lån, som ett privatlån eller bolån. Skulle det var så att din inkomst har ökat, så kan det ta ett tag innan detta syns i din kreditupplysning och kommer därför per automatik vara något som inte tas med i din  lånekalkyl. För att få bästa chans att få bra lånevillkor är det därför en god idé att tajma din låneansökan så bra som möjligt utifrån din ekonomiska situation.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.