Lånen.se

Lån utan ränta

 • 5 långivare som erbjuder räntefria lån
 • Låna 5 000 kr räntefritt i upp till 30 dagar
 • Helt fritt från ränta och avgifter om lånet betalas tillbaka i tid

Vad är ett kostnadsfritt lån?

Om du bara behöver låna ett par tusen kronor, och kan betala tillbaka inom några veckor, kan ett lån utan ränta vara det bästa ekonomiska valet. Det finns nämligen långivare som erbjuder ränte- och avgiftsfria lån men då med mycket korta amorteringstider. Det går alltså att låna helt gratis – men se upp med villkoren. Det är lätt att ett gratis räntefritt lån övergår till att bli ett dyrt lån med både avgifter och hög ränta. Men har du koll på villkoren och använder lånet på rätt sätt så är det gratis.


Jämför 5 st. lån med räntefri period

Lumify
Belopp: 2 000 – 20 000 kr
Ränta: 39,50 %
Löptid: 1 mån – 1 år
Använder inte UC Pengar samma dag Räntefritt i 30 dgr
0 kr i ränta om lånet återbetalas inom 30 dagar   Gäller lån upp till 6 000 kr
Meddelandelån
Belopp: 1 000 – 30 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 1 mån – 3 år
Använder inte UC Pengar samma dag Räntefritt i 30 dgr
0 kr i ränta om lånet återbetalas inom 30 dagar   Gäller lån upp till 1 000 kr
Profilkredit
Belopp: 3 000 – 25 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 1 mån – 1 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag Räntefritt i 30 dgr
0 kr i ränta om lånet återbetalas inom 30 dagar   Gäller lån upp till 25 000 kr
Bynk
Belopp: 10 000 – 300 000 kr
Ränta: 3,95 – 19,95 %
Löptid: 3 – 12 år
Räntefritt i 14 dgr
0 kr i ränta om lånet återbetalas inom 14 dagar   Gäller lån upp till 50 000 kr
Loanstep
Belopp: 3 000 – 25 000 kr
Ränta: 38,40 %
Löptid: 14 dgr – 5 mån
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag Räntefritt i 14 dgr
0 kr i ränta om lånet återbetalas inom 14 dagar   Gäller lån upp till 5 000 kr
Vilket lån har jag störst chans att få beviljat?
  Starta Låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-02-18. Automatiskt insamlad data valideras regelbundet av  Viktor Svensson Viktor Svensson och  Kajsa Amnehagen Kajsa Amnehagen.

Låna pengar utan ränta

Lån utan ränta hittas hos snabblån och kontokrediter. För dig som låntagare blir det ett sätt att gratis låna pengar samtidigt som du får prova på långivarens tjänst och service. Om lånen utnyttjas på rätt sätt är det alltså ett gratis sätt att låna pengar. Men detta enbart under en kortare period och på lägre belopp. Dessutom krävs det att du betalar tillbaka hela lånet inom denna ”gratisperiod”

Fördelar – och när ska lån utan ränta tecknas?

Fördelen med lån utan någon ränta är uppenbar – det går att låna gratis. Så länge du väljer ett räntefritt lån, utan avgifter, och sedan betalar lånet innan den räntefria perioden löpt ut så lånar du utan avgift.

Den största orsaken till att långivare kan erbjuda dessa lån är att allt för många låntagare inte klarar av att återbetala lånet inom den räntefria perioden, vilket därmed skapar kostnader för låntagaren. Men det kan även vara ett sätt att locka till sig nya kunder på samma sätt som butiker ibland erbjuder ”lockvaror” till mycket låga priser.

Välj räntefritt lån om…

Du bör teckna räntefria lån om du behöver pengar under en kortare period och är helt säker på att kunna återbetala hela beloppet inom räntefria perioden. I detta fall blir det ett gratis sätt att låna pengar.

Lån utan ränta hittas enbart inom snabblån. En låneform som i övrigt har höga räntor. Är du inte helt säker på att kunna återbetala lånet inom den korta amorteringstid som erbjuds på denna låneform så teckna istället ett privatlån, som ger lägre ränta och längre amorteringstid.

Välj inte räntefritt lån om…

Du bör inte teckna räntefria lån om du inte är 100% säker på att du kan återbetala lånet i tid. Behöver du skjuta på betalningarna blir det snabbt allt annat än gratis.

Du bör även undvika räntefria lån i det fall det uppkommer en rad avgifter. Det finns nämligen ett par lån utan ränta men där långivaren både tar ut uppläggningsavgift och aviavgift. På detta sätt kan ett räntefritt lån bli ett dyrt lån.

Är det för bra för att vara sant?

Det kan tyckas märkligt att en långivare är villig att ge lån helt utan ränta. Vad tjänar de på det? Svaret är att de inte tjänar något alls, så länge du betalar tillbaka lånet inom den räntefria perioden. Kreditgivarna ger dig möjlighet att antingen betala tillbaka hela beloppet i tid eller delbetala under längre tid, vilket därmed skapar räntekostnad.

Det räcker med att ett par av de som tecknat lånet väljer att återbetala under längre tid för att långivaren ska få in ränteintäkter som täcker kostnaderna för övriga lån.

Samma upplägg hittas inom kreditkort. Du kan teckna ett gratis kreditkort och sedan använda det utan att det kostar dig något. Så länge du betalar fakturabeloppet i tid uppstår ingen räntekostnad. Men det är inte alla som betalar hela beloppet utan väljer att istället att delbetala – med hög ränta.

”Räntefria lån (utan övriga avgifter) är alltså helt gratis. Men kom ihåg att de bara är gratis under en begränsad tid”

Ett sätt att locka nya kunder

En annan orsak att långivare erbjuder lån utan ränta är att de vill locka till sig nya kunder. De kan därmed ha ett erbjudande om ränte- och avgiftsfritt lån enbart för nya kunder. Lånet ger inte några intäkter till långivaren (så länge det återbetalas i tid) men kan skapa en kundrelation och en kund som sedan återkommer när nya lån behöver tecknas.

De ökar försäljningen för butiker

Det är ganska vanligt att butiker erbjuder ”ränte- och avgiftsfri” delbetalning. En delbetalning är en slags kredit i likhet med ett lån. Orsaken att man erbjuder räntefritt i detta fall är att denna flexibla finansiering ökar försäljningen. Även de som inte har råd med hela beloppet idag kan köpa varor utan att det kostar något extra.

De kan ha avgifter

Ett lån är utan ränta behöver inte nödvändigtvis betyda att det är gratis. Långivaren kan istället ta ut flera olika avgifter. Under kommande två rubriker visar vi skillnaden på ränte- och avgiftsfritt lån samt enbart räntefritt lån.

Ränte- och avgiftsfritt lån (helt gratis)

Det finns ett par långivare som erbjuder räntefria lån som är helt gratis. Det handlar då om mindre belopp (snabblån) som lånas under korta perioder (1 vecka – 1 månad). En del erbjuder enbart helt räntefritt för nya kunder medan andra har detta erbjudande löpande.

”Ett lån utan ränta, uppläggningsavgift eller aviavgifter är helt gratis. Men om du väljer att delbetala lånet under längre tid än räntefria perioden kan det bli dyrt. Då är räntan långt ifrån låg.”

Exempel: Ett snabblåneföretag erbjuder lån på upp till 5000 kr räntefritt. Om återbetalning sker inom 14 dagar uppkommer ingen ränta eller andra avgifter. Därmed är det helt gratis. Väljer du däremot att återbetala under längre tid uppstår hög ränta och vissa avgifter.

Räntefritt (men med avgifter)

Om du söker efter räntefria lån så är sannolikheten stor att du gör det för att du vill ha ett gratis lån. Ett lån som inte kostar dig en krona. Men kom ihåg att det kan uppstå fler kostnader med lån än bara räntan. Många långivare har även uppläggningsavgift och aviavgift vilket i vissa fall används för att kompensera den obefintliga räntan.

”Räntefria lån med olika avgifter kan vara betydligt dyrare än lån med ränta och utan andra avgifter.”

Exempel: Ett snabblåneföretag erbjuder 1000kr räntefritt för nya kunder. Däremot uppkommer en uppläggningsavgift på 350 kr samt en aviavgift på 45 kr. Du kommer alltså ha betalat 395 kr för lånet på 1000 kr under 30 dagar. Det är visserligen räntefritt – men knappast gratis eller ens billigt.

Fråga efter lånets effektiva ränta under löptiden. Är den effektiva räntan 0 % så är det räntefritt och avgiftsfritt. Det är troligtvis ett sådant lån du söker efter om du söker efter räntefria lån. I exemplet ovan hade lånet en effektiv ränta på över 5000% vilket alltså påvisar de höga avgifterna.

Vilka typer av lån finns utan ränta?

Snabblån

Snabblån är på lägre belopp och med kortare amorteringstid. Du lånar ett belopp och återbetalar detta enligt en fast amorteringsplan. Det finns långivare som erbjuder lån utan ränta enbart till nya låntagare samt de som erbjuder dessa lån till alla låntagare.

Kontokredit

Kontokredit skiljer sig främst mot snabblån genom att ha en mer flexibel återbetalning. Du får en kredit som du sedan kan utnyttja om och om igen. Du väljer även själv hur mycket du vill amortera varje månad. På denna punkt liknar därmed en kontokredit ett kreditkort.

Det vanligaste de räntefria krediterna enbart ges till nya kunder. Söker du en kontokredit utan ränta kan du även välja ett kreditkort utan årsavgift. Med kreditkortet har du alltid 50-60 dagars räntefri period.

Att tänka på innan du väljer ett "räntefritt lån"

 1. Avgifterna

  Se upp för uppläggningsavgifter, aviavgifter och ytterligare andra avgifter. Välj enbart lån som verkligen är ränte- och avgiftsfria. Inte bara de som är räntefria. Med en rad avgifter kan ett lån utan ränta bli betydligt dyrare än ett lån med ränta.

  Anges det att lånet har 0 % effektiv ränta så är det gratis. Ibland står det ”inga dolda avgifter” men det behöver inte betyda att de inte har några avgifter – bara att de inte är dolda. Sök därför alltid efter den effektiva räntan.

 2. Återbetalningstiden

  Var uppmärksam på hur lång räntefri period som gäller. När du tecknar lånet kan det exempelvis löpa på tre månader men det är enbart räntefritt i exempelvis 15 dagar. Det är därmed upp till dig att återbetala hela beloppet inom denna tid. I annat fall får du en faktura i månaden i tre månader vilket alltså skapar räntekostnad.

 3. Kreditkortet är ett alternativ

  Alla kreditkort har en räntefri period. Den brukar vara på 50 – 60 dagar. Genom att betala med kreditkortet får du ett ”lån utan ränta” under 1-2 månader. Tar du däremot ut pengar från en automat betalar du ränta från första dagen. Behöver du kontanter är det därför bättre att du genomför ett köp med kortet åt en vän, som sedan ger dig samma summa i kontanter. Ni är kvitt direkt och du har skulden på kortet.

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur de lägsta och högsta räntorna skiljer sig mot varandra hos långivarna inom kategorin lån utan ränta. I tabellen finns de räntespann som varje långivare använder i sin marknadsföring.


Långivare
Lägsta
Högsta
19,95 %
3,95 %
38,40 %
38,40 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,50 %
39,50 %
Artikeln uppdaterades senast 25 juli 2018
Jakob ThorseliusJakob ThorseliusMarknadsansvarig, redaktör [email protected]   JThorselius   Jakob Thorselius  Jakob har tidigare arbetat med verksamhetsutveckling på ideella föreningar såsom Mattecentrum och Kodcentrum där barn och unga får gratis hjälp med matematik och programmering. Grundläggande kunskaper inom matematik är enligt Jakob en bärande grund för att kunna fatta bra beslut när man ska låna pengar.