På Lånen.se presenterar vi statistik över privatlån, snabblån och kontokrediter. Med månatlig uppdatering kan trender och förändringar ses på lånemarknaden. All statistik kan ses här. Denna månad har vi däremot fokus på statistik kring privatlånen.
En ny statistiktjänst på Lånen.se är illustrationen av långivarnas räntor vilket presenteras längst ner under jämförelsen av privatlån. Det är 41 långivare inom privatlån som presenteras utifrån deras lägsta erbjudna ränta samt deras högsta. Därmed går det att se inom vilket spann som de erbjuder ränta och hur detta står sig mot andra aktörer. Så vad säger denna statistik?
Nordnet har lägsta räntan
De två långivarna med absolut lägst ränta är Lendify och Nordnet. Men finns möjligheten att välja mellan dessa två rekommenderas Nordnet. De har nämligen en uppläggningsavgift på 429 kr medan det hos Lendify kostar 495 kr. Nordnet har även fördelen att man kan få amorteringsfritt första året om så önskas.
Lägsta ränta säger inte mycket
Av de 41 långivare som jämförs har 26 (alltså majoriteten) en lägsta räntenivå på under 5 %. En nivå som bör klassas som klart fördelaktigt. Vi lät en person med 0,1 % i UC-riskscore (lägst risk) göra en låneansökan på 20 000 kr via Lendo samt MyLoan och den lägsta ränta som då erbjöds var på knappt 5 %. Med större belopp hade självklart räntan kunnat blivit ännu lägre.
Att välja långivare efter deras från-ränta är alltså inte en rekommendation. Många långivare väljer att ha en låg nivå för att därmed kunna lyfta fram detta som en fördel att välja just dem. Men frågan är hur många låntagare som får långivarnas lägsta ränta är det ens någon? Det är alltså inte långivarnas allra lägsta ränta som är relevant.
Då majoriteten av långivarna har lägsta räntenivå på under 5% är det knappast en stark konkurrensfördel att ha denna lägstanivå
Snittränta skulle underlätta
Idag finns det en lag som anger att bolåneaktörer måste ange snittränta. Kortfattat är det den genomsnittliga ränta som erbjudits till låntagare under föregående månad. Snitträntan säger inte vilken bank som kommer ge lägst ränta till just dig men är en indikation på vilken ungefärlig nivå som banken har på bolånen. Detta på lån där skillnaden mellan högst och lägst ränta ändå bara är någon procentenhet. Som bilden visar nedan är skillnaden mellan högst och lägst ränta på privatlån närmare 20 procentenheter vilket borde göra behovet av snittränta på privatlån ännu tydligare.
Det är svårt att se någon orsak till att snittränta på privatlån inte ska visas. Ur ett konsumentperspektiv skulle det underlätta betydligt samtidigt som det skulle sätta press på aktörer som idag lyckas ta ut högre ränta än vad som egentligen är befogat
Högre räntor tyder oftast på att de accepterar betalningsanmärkning
Det är sex långivare som lånar ut pengar till en ränta på över 20 %. Den vanligaste orsaken till högre räntenivåer brukar vara att långivaren accepterar att låntagaren har betalningsanmärkning. Så är det också med BlueStep, BigBank, Svea Ekonomi och Nystart Finans. Men OPR privatlån samt Credex accepterar inte betalningsanmärkningar men har ändå denna höga räntenivå.
Enklast att jämföra via låneförmedlare
Advisa är den låneförmedlare som jämför flest långivare med 31 st. Här finns bland annat de två långivare med lägsta nivån på räntan i vår jämförelse, dvs Lendify och Nordnet. Av de 31 långivare är hela 27 med i räntejämförelsen av privatlån på Lånen.se. De som inte är med är Aasa, Credway, Avida Finans och Moank. Orsaken är exempelvis att Credway är kontokredit samt att vi klassar (och jämför Moank) med snabblån.
Att en långivare säger sig kunna erbjuda en mycket låg individuell ränta säger alltså idag inte mycket alls. Denna låga nivån kan nås hos de flesta långivarna. Det är även en nackdel att de varken behöver presentera snittränta eller hur många som får ta del av den lägsta räntan. Enda vägen för en rättvis jämförelse är ställa dem mot varandra. En jämförelse som lättast sker via låneförmedlare.