Lånen.se

Vad menas med personlig borgen vid företagslån?

Publicerad av Viktor Svensson
Vad menas med personlig borgen vid företagslån?

Personlig borgen är när en eller flera personer, i ett företag, gör sig personligt betalningsansvariga för ett företagslån. De blir därmed borgensmän och är skyldiga att betala hela lånet i det fall som företaget är i obestånd att följa låneavtalet.

När ett företag ska teckna ett lån kan det ske med eller utan säkerhet. Personlig borgen används främst när lånet tecknas utan säkerhet.

Företagslån med säkerhet innebär att fastigheter, maskiner eller dyrare inventarier kan användas som säkerhet. Skulle lånet inte betalas tillbaka kan dessas säljer av banken så att skulden regleras.

Företagslån utan säkerhet har oftast krav på personlig borgen. För att öka säkerheten mot banken behöver en eller flera personer i företaget bli borgensmän. De går därmed i personlig borgen och tar på sig betalningsansvaret för lånet. Betalas inte lånet av företaget kan banken kräva pengarna av valfri borgensman.

Främst vanligt för nystartade och små företag

Det är främst nystartade företag samt de utan en lång finansiell historik som tecknar företagslån med personlig borgen. Generellt har de mycket svårt att få lån av storbankerna då de inte har något som kan användas som säkerhet.

I en undersökning från 2018 av Visma, presenterades det att åtta av tio småföretagare hade tvingats ta privata lån eftersom de fått nej från banken. Det är i dessa lägen som företagslån med personlig borgen kan vara ett bra alternativ.

Alltid betalningsansvar vid enskild firma och handelsbolag

När företagslån tecknas av enskild firma eller handelsbolag sker det alltid med personligt betalningsansvar. Detta utifrån att dessa företagsformer inte har någon skillnad mellan den egna och företagets ekonomi. Du är därmed alltid helt betalningsansvarig för de skulder som uppkommer.

Långivarna kräver alltså ingen personlig borgen när enskild firma eller handelsbolag tecknar lån eftersom företagsformen redan innefattar personligt betalningsansvar.

Fördelar – Få lånet lättare och med bättre villkor

Det som avgör om en bank kommer bevilja eller avslå en låneansökan är kreditbedömningen av låntagaren. En bedömning som påvisar hur stor risk det är att lånet inte blir återbetalt. Desto bättre ekonomi som personerna har som går i borgen desto bättre trygghet skapas vilket innebär större chans att lånet beviljas.

Med personlig borgen ökar långivarens säkerhet – och företagets chans att få lån.

Skulle företaget gå i konkurs eller av annan anledning inte återbetala skulden hamnar hela kravet på borgensmännen. Som ett sista steg kan Kronofogden genomföra utmätning på dessa personer så lånet regleras. Med personlig borgen ökar långivarens säkerhet – och företagets chans att få lån.

Nackdelar – Den privata ekonomin

Nackdelen med personlig borgen är risken att den privata ekonomin belastas. Även om konjunkturen ser god ut och företaget har många kunder kan ”vinden vända” snabbt. Om företaget inte har möjlighet att betala lånet kommer hela skulden att krävas av borgensmännen.

Exempel: Ditt företag lånar en miljon kronor och du är ensam borgensman. När lånet återbetalats till hälften försätts företaget i konkurs. Eftersom företaget inte kan betala tillbaka lånet kommer resterande summa, 500 000 kr, krävas av dig. Kan du inte betala kan utmätning ske så att skulden regleras.

Regressrätt – rätten att få tillbaka pengarna

Om en borgensman behöver betala lånet finns rätten att få tillbaka summan som betalats. Skulle företaget få en förbättrad ekonomisk situation kan krav ställas mot företaget från borgensmannen. Det finns alltså en möjlighet att få tillbaka summan men det krävs alltså att ekonomin därmed förbättrats avsevärt i företaget.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Ditt förnamn:
Din kommentar:


Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.

Om författaren

Viktor Svensson Viktor Svensson Utvecklingsansvarig, redaktör [email protected]   viktorcvs   Viktor Svensson   Viktor har flera års erfarenhet av automatiserad datainsamling, bland annat från tidigare arbete med en av de större bostadssajterna i Sverige. Viktor har studerat till jurist vid Lunds universitet och arbetat ideellt som juridisk rådgivare.