Lånen.se

Kreditkort

Man brukar säga att varje människa är unik på sitt eget sätt. Det skulle även kunna sägas om kreditkort, eftersom alla kort har sina egna villkor och fördelar. Variationerna kan verka små och onödiga vid första anblick, men i långa loppet gör de stor skillnad och kan de påverka din ekonomi i allra högsta grad. Därför tycker vi på Lånen.se det är viktigt att göra ett aktivt val, vare sig du ska skaffa första kreditkortet eller bara letar efter ett nytt. Här jämför vi de bästa kreditkorten, och förklarar vad det är som avgör om ett kreditkort är värt att satsa på. Det här är våra bästa kreditkort 2018.

re:member flex
Årsavgift 0 kr
Maxkredit 100 000 kr
Effektiv ränta 8,12 %
Bank Norwegian Kreditkort
Årsavgift 0 kr
Maxkredit 100 000 kr
Effektiv ränta 21,93 %
Marginalen Traveller
Årsavgift 395 kr
Maxkredit 150 000 kr
Effektiv ränta 17,01 %
Marginalen Gold
Årsavgift 195 kr
Maxkredit 100 000 kr
Effektiv ränta 16,76 %
Supreme Card Woman
Årsavgift 295 kr
Maxkredit 150 000 kr
Effektiv ränta 11,75 %
Jämför fler kreditkort

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Den självklara fördelen med kreditkort är att du alltid har tillgång till en kredit som du kan använda som buffert vid större köp eller oförutsedda kostnader. Att du oftast har en räntefri period på den krediten är inte heller helt fel. Eller att du får hem en kreditkortsfaktura som du kan kolla igenom i lugn och ro för att kunna utesluta felaktiga transaktioner. Kreditkortens positiva sidor slutar dock inte där utan det går att räkna upp en lång rad med fördelar. De bonusar, rabatter och försäkringar du kan ha tillgång till diskuterar vi djupare nedan.

Nackdelar med kreditkort uppstår främst om du är en person som har svårt att ta ansvar för de möjligheter som ges. Då finns en risk att du tar ut mer av din kredit än du kan betala tillbaka. Eftersom du betalar många av dina köp via kreditkortsfaktura månaden efter inköpet kan det också uppstå problem om du en månad tjänar minde än du räknat med. Så länge du känner att du kan hantera krediten utan att hamna i en skuld du inte kan betala är dock kreditkort övervägande fördelaktigt.

Det är lätt att känna sig förvirrad när man ska hitta rätt kreditkort på marknaden. Här kan du jämföra olika kreditkort så du enkelt kan komma fram till ett bra alternativ, utan krångel.

Vad kan ett kreditkort omfatta?

Vad är det som gör att vissa kreditkort är bättre än andra? Här går vi igenom vad som kan ingå i ett bra kreditkort.

 • Bonusar

  Flera kreditkort har ett bonussystem som ger dig poäng när du handlar med kortet. Poängen kan sedan användas för att köpa exempelvis resor och varor, eller så får du tillbaka bonusen som pengar på kontot.

 • Rabatter och erbjudanden

  Du kan även erhålla rabatter och förmånliga erbjudanden via ditt kreditkort. Är kortet bundet till ett företag får du ofta gynnsamma rabatter hos dem. Det finns också en möjlighet att du kan få rabatt hos samarbetspartners, vilket kan vara exempelvis hotell, nöjesparker och biluthyrningsfirmor.

 • Inkluderade försäkringar

  Med vissa kreditkort ingår specifika försäkringar utan någon extra avgift. Här finns en möjlighet att spara pengar. Exempelvis inkluderar både kreditkortet från Bank Norwegian och re:member flex reseförsäkring med avbeställningsskydd utan extra kostnad. Det går även att köpa till diverse tilläggsförsäkringar.

 • Betalningsfria dagar

  En stor förmån du kan få ut av ditt kreditkort är att under en tidsperiod nyttja krediten utan någon räntekostnad. Detta brukar kallas betalningsfri period och sträcker sig ofta mellan en till två månader.

Missbruka inte krediten

Alla råkar någon gång i livet ut för oförutsedda utgifter. Kreditkort kan vara en fantastisk hjälp när en oväntad kostnad snabbt måste betalas. Men det är viktigt att inte ta ut kredit som du ej har möjlighet att betala tillbaka. Gör därför upp en tydlig avbetalningsplan om du ska nyttja krediten. Håll även koll på om ditt kort har några betalningsfria månader och hur hög räntan blir när de tar slut. Behöver du låna pengar under en längre tidsperiod kan ett privatlån vara en bättre lösning.

Är det stor skillnad mellan olika kreditkort?

Kanske tänker du att alla kreditkort har ungefär samma villkor, men det finns faktiskt en del olikheter. Du kommer använda kortet under en längre tid, och det är då den stora skillnaden märks. Gör ett medvetet val så kommer du tacka dig själv i framtiden.

Artikeln uppdaterades senast 9 juni 2018
Kajsa Amnehagen Kajsa Amnehagen Datakvalitetsansvarig, redaktör [email protected]   Kajsa är vår egen faktagranskare som ansvarar för att de uppgifter vi presenterar på Lånen.se är aktuella. Hon har god kännedom om den svenska lånemarknaden och ser till att våra användare uppdateras när någonting händer.