Samlingslån är en typ av lån som marknadsförs som en möjlighet att sänka räntekostnaderna och göra det lättare att betala av skulder. Det innebär att du tar ett större lån för att betala av flera mindre lån och krediter. Detta är ofta en smart lösning om du har tagit flera lån med hög ränta, men är det alltid det bästa valet? I den här artikeln kommer vi visa hur det kan se ut när man tecknar ett samlingslån, och prata om alternativen som du kanske ännu inte har övervägt.

Samlingslån kan sänka räntan och månadskostnaden – men inte alltid

En av de största fördelarna med samlingslån är att det kan sänka räntekostnaderna och göra det enklare att betala av dina skulder. Genom att samla flera mindre lån och krediter i ett större lån kan du ofta få en lägre ränta och en lägre månadskostnad. Dessutom blir det enklare att ha överblick över din ekonomi när du bara har ett lån att förhålla dig till.

Men det är viktigt att vara medveten om att det inte alltid är fallet att samlingslån ger lägre ränta och lägre månadskostnad. Det första du bör tänka på är vilka typer av lån som faktiskt lönar sig att samla. Bolån och studielån, till exempel, har ofta låg ränta från början och samling av dessa typer av lån skulle sällan leda till någon signifikant besparing på månadskostnader. Snarare hade det nästan alltid lett till en högre månadskostnad.

Det finns även andra situationer där det kan finnas bättre alternativ än att ta ett samlingslån. En kontokredit kan till exempel vara en mer flexibel lösning där du endast betalar ränta på den del av krediten som du faktiskt använder. Detta kan vara mer fördelaktigt om du inte behöver ta ut hela lånebeloppet varje månad. Ett annat alternativ är att förhandla med befintliga långivare för att sänka räntan på de befintliga lånen.

Samlingslån är med andra ord inte alltid att rekommendera vid följande situationer:

  • Lånen som ska samlas har lägre ränta än vad samlingslånet har
  • Du har möjlighet att betala av lånen snarare än att samla dem
  • Du har ännu inte pratat med befintliga långivare för att se om det går att sänka räntan på dina befintliga lån
  • Du använder en kontokredit som du inte alltid nyttjar

Före och efter samlingslån

För att ge en uppfattning om hur räntan och månadskostnaden kan se ut vid ett samlingslån har vi sammanställt en tabell med fem olika exempel. I dessa fiktiva exempel har personen tagit ett par olika lån för att komma upp i det totala lånebelopp som står till vänster i tabellen. Den befintliga räntan i exemplet är typisk när det gäller snabblån och andra högkostnadskrediter, medan den nya månadskostnaden har räknats ut genom att använda Samblas genomsnittsränta för samlingslån som ligger på 7,12%:

Lånebelopp Befintlig ränta Befintlig månadskostnad Ny månadskostnad
20 000 40% 1 067 kr 472 kr
40 000 35% 1 860 kr 831 kr
80 000 30% 3 206 kr 1 733 kr
150 000 20% 4 682 kr 3 224 kr
300 000 30% 11 625 kr 7 937 kr

Tabellen visar att det finns goda möjligheter att sänka räntekostnaderna vid ett samlingslån, vilket kan göra det lättare att betala av skulder. Men det är viktigt att komma ihåg att räntan vid ett samlingslån kan variera beroende på din kreditvärdighet och den totala lånesumman. Det är därför viktigt att göra en noggrann utvärdering och jämförelse av olika lån innan du tar ett beslut.

Risker med samlingslån

Precis som alla typer av lån finns det även risker med samlingslån. En av riskerna är att du kan hamna i en situation där du tar ett större lån än vad du egentligen behöver. Det är därför viktigt att du noga utvärderar din ekonomi och skuldsituation innan du tar ett samlingslån. Skulle du exempelvis ha prylar hemma som du kan sälja av för att betala av lånet, så kan detta vara ett bättre alternativ än att ta ett samlingslån.

En annan risk är att du förlänger återbetalningstiden på lånen. Det kan leda till att du betalar mer i totala räntekostnader än vad du skulle ha gjort om du hade betalat av de mindre lånen och krediterna separat. Det är därför viktigt att du ser till att återbetalningstiden på samlingslånet inte blir för lång. 

Samlingslån – ofta en bra lösning

Med allt ovan i åtanke är trots allt samlingslån ofta en smart lösning för att sänka räntekostnaderna och göra det enklare att betala av skulder. Som sagt är det dock viktigt att du gör en noggrann utvärdering och jämförelse av olika lån innan du tar ett beslut. Det är också viktigt att du ser till att återbetalningstiden på samlingslånet inte blir för lång och att du inte tar ett större lån än vad du egentligen behöver. Genom att vara medveten om riskerna och fördelarna kan du fatta ett välgrundat beslut om samlingslån är rätt för dig eller inte.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.